Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
na základě jiné úlohy mě napadlo:
Nechť je posloupnost an dána rekurentně jako:
Existuje potom nějaký rekurentní předpis pro posloupnost an, který nezávisí na n a který neobsahuje odmocninu? Nebo dokonce, který obsahuje jen algebraické funkce (součet, rozdíl, součin, podíl)?
Tento předpis ovšem může záviset na více členech, ne jen na jednom (
Pokud existuje, jak je to např. pro posloupnost:
?
↑ check_drummer:
Ahoj, napadlo mě pěkné nekorektní řešení, které se dá ovšem bezpečně použít zhruba pro
Jestliže pro posloupnost
pro
pro
↑ check_drummer:
Ale teď vážně: Nemůžu skousnut formulaci
"rekurentní předpis pro posloupnost an, který nezávisí na n".
Dal bych přednost něčemu jako
"rekurentní předpis pro posloupnost an, kde n se vyskytuje jenom jako index"
nebo něco v tom smyslu.
(Nedávno jsem v muzeu viděl exponát s popisem "bumerang, který se nevrací".
Můj kamarád k tomu poznamenal, že bumerang, který se nevrací, není bumerang, ale klacek.
Rekurentní předpis pro posloupnost an, který nezávisí na n, podle mě není rekurentní předpis,
ale nejspíš konstanta, náhodná veličina nebo tak něco.)
↑ osman:
Ahoj,
přesněji jde o předpis an=F(a(n-1),a(n-2),...), kde tedy pravá strana opravdu nezávisí na n, ale jen na několika předchozích členech ak. Ale je potřeba to korektně definovat, jak říkáš.
Nechť je posloupnost an dána rekurentně jako:
(a např. a1:=2)
Existuje potom nějaký rekurentní předpis pro posloupnost an, který nezávisí na n a který neobsahuje odmocninu? Nebo dokonce, který obsahuje jen algebraické funkce (součet, rozdíl, součin, podíl)?
Řekl bych, že obecný předpis obsahující jen součet, rozdíl, součin, podíl nelze najít, protože odmocněním můžeme dostat z racionálního čísla iracionální a to se nám s tímto aparátem nepovede.
↑ osman:
To je pravda, změním to tak, aby první člen byl iracionální. :-)
Ale asi stejně nedostaneme těmi povolenými operacemi z druhé odmocniny čtvrtou...