Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ MMMartin:
my máme podobný příklad v zadáních pro zkoušky... takže jsem si cvičně chtěla zkusit tento a zasekla se na něm... roznásobila jsem, ale vyšlo mi (-x+7)/((x-7)((2x)+(x((x-3)^(1/2)))+14+7((x-3)^(1/2)))) takže mi pak nejde čitatel pokrátit s jmenovatelem... někde jsem asi udělala početní chybu nebo nevím...
↑ simonaj1:
Odhaduji, že nikdo z Tvého textu nepochopil, jak přesně znělo zadání (ani mě to není jasné). Zkus to přesně zformulovat a kouknu se na to.
Složitější výrazy zapisuj raději pomocí TEXu ,to jsou ty bile podbarvené výrazy jako třeba
(do svého textu jsem ho nyní dostal tím,
že jsem klikl na jeho výskyt v pšíspěvku č. 3 , a mohl bych se z něj poučit o konstrukci a případně ho opravovat - viz též editor TEXu, který
se zobrazuje zde vpravo - sestrojíš si v něm příslušný výraz a pak ho přes clipboard zkopíruješ na svoji pracovní plochu na příslušné místo,
musí být ale "uzávorkován" znakem dolaru - o to se předem postará tlačítko TeX na spodní liště vlevo.
Také mi trvalo nějakou dobu, než jsem se k tomuto způsobu odhodlal, ale vyplatí se.
Teď nusím asitak na hodinu odejít, pak se tomu budu věnovat.

↑ Rumburak:
nemyslela, že zkoušela počítat ten příklad původního tazatele (ale s x k 7, jak navrhoval MMMartin)?
↑ simonaj1:nepobavil som sa len ti chýbajú zátvorky resp. sú tam kde nemajú byť inak to máš dobre aj ty len treba pokračovať
↑ simonaj1:
V bodech x <> 7 se funkce vlevo rovná funkci vpravo, tudíž pokud jde o případnou limitu v bodě x=7, jsou obě tyto funkce rovnocenné.
Funkce vpravo je spojitá v bodě x = 7 (podle věty o spojitosti podílu dvou spojitých fcí), takže její limita je rovna funkční hodnotě v uvažovaném bodě.
Dosadíme tedy do fce vpravo x = 7 :
, což by měl být výsledek úlohy.
EDIT. Boj s TEXem mě poněkud sdržel, takže kolega byl rychlejší, ale už to tam nechám.