Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Lgrep:
Zkusil bych toto: x/2 = y, tj. x=2y
2sin(2y)/(1+cos(2y))=(2*2*siny*cosy)/(1+(cosy)^2 - (siny)^2)=atd.
↑ Lgrep:
Ahoj, proč tam máš na obou stranách ty dvojky, když se to dá zkrátit? A jinak je to platný vzorec - ale každý platný vzorec musí být možné nějak opdvodit. :-) Takže ho chceš dokázat?
↑ Lgrep:
To se dostaneš, zkus co píše ↑ Richard Tuček:
↑ Honzc:
Jen je potřeba odůvodnit poslední krok, protože obecně neplatí [mathjax]\sqrt{y^2}=y[/mathjax]
Honzc napsal(a):
↑ Lgrep:
Třeba takhle [mathjax]\text{tg}\frac{x}{2}=\sqrt{\frac{1-\cos x}{1+\cos x}}=\sqrt{\frac{(1-\cos x)(1+\cos x)}{{(1+\cos x)^{2}}}}=\frac{\sin x}{1+\cos x}[/mathjax]
Zdůvodnění: Pro [mathjax]x\in (-\pi ,\pi )[/mathjax]: platí [mathjax]\sin (-x)=-\sin (x)[/mathjax] a [mathjax]\cos (-x)=\cos (x)[/mathjax]
Vzhledem k nedostatku času jsem se k mému "problému" vrátil až po týdnu.
Toto je právě ten vzorec, na který jsem se ptal jestli existuje pro tg (x/2). Na tomto webu u vzorců pro goniometrické funkce není (našel jsem jej až nyní na jiném webu).
Pak je to tedy lehké - jen to rozepíšu:
[mathjax]tg\frac{x}{2}=\sqrt{\frac{1-\cos x}{1+\cos x}}=\sqrt{\frac{(1-\cos x)(1+\cos x)}{(1+\cos x)^{2}}}=\sqrt{\frac{1+\cos x-\cos x-\cos ^{2}x}{(1+\cos x)^{2}}}=\sqrt{\frac{1-\cos ^{2}x}{(1+\cos x)^{2}}}=\sqrt{\frac{\sin ^{2}x}{(1+\cos x)^{2}}}=\frac{\sin x}{1+\cos x}[/mathjax]
I tak jsem se ale chtěl dostat od tg(x/2) k sinx/(1+cosx) pomocí doporučené substituce x/2 = y. To se ale nedařilo, tak jsem to zkusil obráceně - od sinx/(1+cosx) se dostat k tg(x/2), což také nebylo těžké, takže:
x/2 = y, tj. x=2y
[mathjax]\frac{\sin x}{1+\cos x}=\frac{\sin (2y)}{1+\cos (2y)}=\frac{2\sin y\cos y}{1+\cos ^{2}y-\sin ^{2}y}=\frac{2\sin y\cos y}{1+\cos ^{2}y-(1-\cos ^{2}y)}=\frac{2\sin y\cos y}{2\cos ^{2}y}=\frac{\sin y}{\cos y}=\text{tg}y=\text{tg}\frac{x}{2}[/mathjax]
Pak už jsem se dostal i ke kýženému od tg(x/2) k sinx/(1+cosx):
x/2=y
[mathjax]\text{tg}\frac{x}{2}=\text{tg}y=\frac{\sin y}{\cos y}=\frac{\sin y\cos y}{\cos y\cos y}=\frac{2\cdot \sin y\cos y}{2\cdot \cos ^{2}y}=\frac{\sin 2y}{\cos ^{2}y+\cos ^{2}y}=\frac{\sin 2y}{1-1+\cos ^{2}y+\cos ^{2}y}=\frac{\sin 2y}{1+\cos ^{2}y-1(1-\cos ^{2}y)}=\frac{\sin 2y}{1+\cos ^{2}y-\sin ^{2}y}=\frac{\sin 2y}{1+\cos 2y}\equiv \frac{\sin x}{1+\cos x}[/mathjax]
Že se musí čitatel i jmenovatel vynásobit 2cosy by se ještě asi dalo, ale že pak se musí do jmenovatele přidat 1-1, tak na to bych bez předchozího opačného odvození nepřišel. To jsou neskutečné kejkle.
Snad je to tedy dobře, když tak mě prosím opravte.
Každopádně díky za počáteční nakopnutí.