Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám posloupnost:
[mathjax]a_{1}=7
[/mathjax]
[mathjax]a_{n+1}=2a_{n}-3n-1
[/mathjax]
a mám zadání převést na vzorec pro n- tý člen.
Nějak mně nenaskakuje ten správný nápad nebo myšlenka, při každým pokusu se dostanu do složitostí. Prosím proto o radu, jak uvažovat při řešení, aby to k něčemu vedlo. Dík.
↑ JuraPopu:
Ahoj. Zkus si spocitat prvnich par clenu te posloupnosti a vzorec pro n-ty clen bys z toho mohl odvodit.
Nasledne svuj tip dokaz napr. indukci.
↑ JuraPopu:
A jak ti vyslo tech prvnich par clenu posloupnosti?
↑ JuraPopu:
Zkusil bych toto: řešení homogenní rovnice (a(n+1)=2*a(n)) je posloupnost K*2^n
řešení nehomogenní rovnice hledáme ve tvaru: a(n)=A*n + B
Konstantu K určíme z počáteční podmínky: a(1)=7
JuraPopu napsal(a):
Dík. To jsem právě zkusil a každý další člen byl složitější a složitější výraz a neviděl jsem tam nic, co by bylo v mých silách zjednodušit (možná jsu natvrdlejší než je správně?).
Tak to zkus ještě jednou - a napiš ty první členy sem. Podle mě první 4 členy budou stačit.
Já jsem si to teda upravil na [mathjax]a_{n+1}-3.(n+1)-4=2(a_{n}-3n-4)[/mathjax], ale to není nutné.
Ahoj,
omlouvám se za prodlevu. Nakonec jsem na to šel úplně jednoduše, napsal jsem si první členy (jak jste radili):
a1= 7
a2= 10
a3= 13
a4= 16
a5= 19,
tj.:
[mathjax]a_{n}=a_{1}+3(n-1)[/mathjax]
A pak jsem si to dokázal indukcí. U důkazu jsem si to dokázal nejdřív pro člen posloupnosti a2:
n- tý: [mathjax]a_{2}=a_{1}+3(2-1)=7+3=10[/mathjax]
rekurentní: [mathjax]a_{2}=2a_{1}-3(2-1)-1=14-3-1=10[/mathjax]
A pak jsem ukázal, že to platí pro n+1:
n- tý [mathjax]a_{n+1}=a_{1}+3(n+1-1)=a_{1}+3n[/mathjax]
rekurentní: [mathjax]a_{n+1}=2a_{n}-3n-1[/mathjax]
takže:
[mathjax]a_{1}+3n=2a_{n}-3n-1[/mathjax]
[mathjax]a_{1}+3n=2[a_{1}+3(n-1)]-3n-1[/mathjax]
[mathjax]a_{1}+3n=2a_{1}+6n-6-3n-1[/mathjax]
[mathjax]-a_{1}=-7
[/mathjax]
Když se to ale pokusím řešit tak, že si napíšu obecný vzorec pro n- tý člen, vychází tam součty členů geometrických posloupností. Určitě by to šlo postupně zjednodušit a dostat se zase k aritmetické posloupnosti, ale to by bylo na dlouho.
Díky za doplnění. Jeden by hned zajásal, že má pořád co se učit (a hlavně nad čím přemýšlet). Ale vždycky mě přizemní myšlenka na to, co je potřeba udělat, co mám, co nemám, kde je kolik skluzu ... a konec srandiček je hned můj superkamarád.
↑ Lenka2007:
Toto je jiné téma, měla jsi uvést pod jiným tématem.
Je-li v pravoúhlém trojúhelníku c přepona, a,b odvěsny, ca,cb úseky přepony, platí:
vc^2=ca*cb (určíme cb)
c=ca+cb
a^2 = c*ca; b^2 =c*cb;