Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
na sítích jsem narazila na klasický příklad na spočítání, ale tentokrát mě to překvapilo. Vypadal následovně: 48:8(14 - 8) =
No a já jako lajk jsem vzala, že když před závorkou není znaménko, beru to jako krát a tak mám 48:8*6, což je podle mě 36. Jenže do komentářů někdo nafotil kalkulačku a když to do ní zadal, kalkulačka mu vyhodila číslo 1. Vyhrabala jsem tedy svoji a zadala do ní dva příklady. Jednou jsem před závorku napsala i do kalkulačky * a ta skutečně vypočítala výsledek 36. Ale podruhé jsem tam nic nedala a kalkulačka mi vážně vyplivla výsledek 1.
Kde je prosím chyba? Proč kalkulačka píše, že 48:8*(14 - 8) = 36 , ale 48:8(14 - 8) = 1 ? Jaká je tam matematická operace?
Tu kalkulačku bych klidně nafocenou vložila, ale nevím, jak vložit fotky z mobilu...
↑ Martta:Toto je casto diskutovany problem na mnohych forach vratane tohoto. Nazory su rozne - niekto tvrdi, ze a*b je to iste co ab, niekto tvrdi, ze nie ... Osobne zastavam nazor, ze a*b je to iste ako ab a ze ak vo vyraze nie su zatvorky, tak operacie rovnakej priority (ako napriklad nasobenie a delenie) treba vykonavat zlava doprava. Pre mna je teda hodnota tohoto vyrazu 36. Ale v prvom rade - podla mna dvojbodka nie je znakom delenia. Znakom delenia je zlomkova ciara. Ak by sme akceptovali toto, tak podobne problemy okamzite zmiznu.
Zkouším kalkulačku na PC a ta vrací 36. Ale každá kalkulačka to může mít jinak.
↑ vlado_bb:
:-)
Ta ňe?
Ale ako myslíš, Ty si šéf... :-)
48/8(14-8)
Niekto takto píše obe varianty - či?