Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ al3x:
Já si také myslím, že v tom je rozdíl.
Dosadíme za p=1/10,
1-0,9^4=0,34<0,4
↑ al3x:
Ještě je otázka, zda když máš tu šanci 4x a třeba 3x vyhraješ, zda je to nějaká loterie a tedy zda vyhraješ 3x víc než u té druhé možnosti kdy máš jen 1 pokus. O jaký jde jev? Rozlišuješ případy, kdy třeba nastal 2x nebo 3x a nebo tě zajímá jen že ten jev nastal a není podstatné kolikrát?
↑ check_drummer: asi to nema na to vliv... vite napadla mi ta otazka kdyz jsem hral hru Counter Strike. Vysvetlim vam to.
Mate tam herni predmety. Kdyz spojite 10 modrych predmetu, vznikne vam fialovy (lepsi predmet). Avsak kazdy predmet je z jine kolekce! Napriklad jeden je z velmi vzacne kolekce a zbytek z nejake levne kolekce.
No a funguje to na procenta. 1 vzacny predmet a 9 levnych se rovna sance 10% na vyhru vzacneho lepsiho predmetu a 90% na vyhru levneho lepsiho predmetu. Kdyz dame 4 vzacne predmety a 6 levnych, mame sanci 40% na vyhru vzacneho lepsiho predmetu a 60% na vyhru vzacneho levneho predmetu.
Zajima mi, jestli se vyplati zkusit vyhrat lepsi vzacnejsi predmet tim, ze tu sanci 10% pouziji 4x nebo jestli je lepsi pouzit sanci se 40% ale potom uz nebudu mit zadnou dalsi sanci.
↑ al3x:
Má to na to vliv ne? Když máš 4 vzácné přeměty a 4x zkusíš kombinaci 1 vzácný a 9 levných, tak máš 4 pokusy a teoreticky můžeš získat až 4 lepší předměty. Kdežto když dáš 4 vzácné a 6 levnýách, tak vyhraješ maximálně jeden lepší předmět. Ale jestli je ti jedno, zda vyhraješ 1 lepší a nebo třeba 3 lepší, tak ok.
Podle mě by se to toho měla zapojit střední hodnota počtu vyhraných předmětů.