Stránky: 1

Dobrý den,
nějak netuším jak na tohle:
Je dána kružnice k, přímka p a bod T, tyto útvary nemají žádné společné body. sestrojte rovnostranný trojúhelník ABC, jehož 2 vrcholy leží na kružnici a přímce p (na každém leží jeden bod) a bod T je jeho těžištěm.
zkoušel jsem pracovat nějak s tím že těžišťe je od středu strany vzdáleno 1/3 délky těžnice, ale k ničemu jsem nedošel.
↑ ondrakrokodyl007:
Ahoj, zkus zjistit jaký je úhel těžnic.

Mezi těžnicemi je 60. Že bych s něčím rotoval se středem rotace v T?

tak jsem spojil střed kružnice s bodem T, třikrát jsem to zrotoval o 60 stupnu a nejakej trojuhelnik rovnostranej vyšel.
↑ ondrakrokodyl007:
Měl bys dokázat, že to co ti vyšlo je ten hledaný trojúhelník a že jiné neexistují.
Jinak ale ten úhel není 60, pokud chápeme těžnici jako polopřímku s počátkem v bodu T.

↑ check_drummer: jo aha, asi mi to nevyšlo správně.
Ale já myslel že spolu těžnice v rovnostranné trojúhelníku uprostřed svírají 60°.
↑ ondrakrokodyl007:
Záleží jestli je bereš jako přímky nebo jako polopřímky. Ale podstatné je si uvědomit na co tu těžnici použiješ. Vem si třeba těžnice TA a TB, kde bod A leží na té kružnici a bod B na té přímce. A ptej se, jakým zobrazením přejde bod A na bod B. Takových zobrazení je samozřejmě mnoho, ale najdi nějaké, které můžeš použít pro řešení své úlohy.

Bod A přejde na Bod B v rotaci o 120°.
↑ ondrakrokodyl007:
A když nevíš kde přesně na té kružnici bod A leží, tak otočíš celou kružnici...

Děkuji,
Otočím kružnici o +- 120°. Potom získám body A tím že se otočená kružnice protne s přímkou. Ty body pak otočím jako polopřímky zpátky o 120° a kde se protnou s kružnicí, tak jsou body B. A pak již jen dokončím rovnostranný trojúhelník.
Stránky: 1