Dobrý den,
Jsou dány 3 soustředné kružnice o poloměrech 3 cm 5cm a 8cm. Sestrojte tětivy AB, tak aby krajní body tětivy leželi na vnitřní a vnější kružnici a průsečíkem s prostředni kružnicí byly děleny v poměru 2:3.
Dokázal jsem sestrojit jednu (prostě jsem spojil střed kružnice s okrajem největší kružnice :)). Zní to jako úloha na stejnolehlost, když jsou tam ty poměry, ale nevím jak ji použít v tomto příkladu.

↑ ondrakrokodyl007:
A kdyby místo té prostřední kružnice byl jen bod, který by tu tětivu dělil by jsi zvládl?
A ano, je to stejnolehlost

No vybral jsem na prostřední kružnici nějakej bod, podle něj jsem přenesl nejmenší kružnici ve stejnolehlosti s poloměrem 2/3 a možná mi jedna tětiva AB vyšla.

↑ ondrakrokodyl007:
A noprotnula ti zobrazovaná kružnice tu velkou ve dvou bodech? To už by běly výt dvě.
A pak ještě zkusit změnit poměr na 3/2

↑ marnes:protla ve 2, ale nevím jestli neumím rýsovat, ale vychází mi ze ten průsečík s prostředni kruznici tu tětivu spíš půlí.
Jinak když udělám stejnolehlost s koeficientem 3/2, tak vychází 1 bod, vlastně spojnice středu kružnic a nejvzdálenější kružnice, takže to vychází.

↑ ondrakrokodyl007:
Až budu večer doma, tak vyzkouším a napíšu. Nebo mě do té doby někdo doplní.

↑ ondrakrokodyl007:
https://ctrlv.cz/9m3v
Je potřeba dávat pozor, který bod se na který zobrazuje. Spojnice obraz vzor ve stejnolehlosti kružnici protne ve dvou bodech. Bereme ten "vzdálenější".

Když udělám stejnolehlost s koeficientem 3/2 tak to vychází, ale když udělám s koeficientem 2/3 tak to nevychází, ale možná jen nepřesně rýsují.

↑ ondrakrokodyl007:
Však v odkazu sám vidíš, jak to vypadá.

↑ marnes: děkuju mnohokrát, já jsem si nevšiml toho odkazu 🙂 ale už to vidím, to mě ani nenapadlo že se to protne až támhle.