Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Proč se s rostoucí teplotou zmenšuje povrchové napětí? A v závislosti na to; proč se s klesající teplotou zvyšuje hmostnost? Co jsem koukal na různé vzorce, tak jsem toho z nich moc nevyčetl, byl bych rád, kdyby mi to někdo osvětlil.
↑ MichalAld:
Podle tohoto dokumentu (otázka č. 12) prý ano. Také se tomu divím, ale možná jsem to pouze špatně pochopil a špatně položil otázku.
Edit: Otázku jsem položil špatně. Už jsem to asi pochopil; pokud s rosroucí teplotou povrchové napětí klesá, teplejší kapky se drží menší povrchovou silou a ukápnou dřív, tím pádem budou menší a lehčí než ty studené kapky.
Ale otázka o klesajícím povrchovém napětí s rostoucí teplotou stále stojí. Nevím proč tomu tak je, a nikde nemůžu najít odvození, pouze to, že to tak prý je.
↑ fivis81046:
S klesající teplotou se nezvyšuje hmotnost, ale hustota. Pozor, u vody jen do 4 stupnů C, při dalším ochlazování ne (anomálie vody).
Proč povrchové napětí s teplotou klesá? Asi proto, že při vyšší teplotě se molekuly pohybují rychleji a "povrchovou blánu" snáze rozruší.
To je ale laické vysvětlení.
↑ fivis81046:
Veľmi pekne rozpitvané povrchové napätie je aj tu
https://en.wikipedia.org/wiki/Surface_tension
vrátane vzorcov teplotnej závislosti. 🙂