Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ byk7:
Doplnění na rovnoběžník s dvojnásobkem jedné z těžnic jako s diagonálou, využiješ dále toho, že těžiště je ve třetině každé těžnice. taky budeš konstruovat kružnici, ze které "je vidět" na půlku této diagonály se zorným úhlem
Doplnění na rovnoběžník jsou přesně ty úlohy, proč nemám rád planimetrii : ))
↑ OiBobik:
Ono sa to dá aj bez doplnenia na rovnobežník => môžeš začať milovať planimetriu :)
Narysuješ ťažnicu tc. Nájdeš ťažisko. Nájdeš množinu bodov, pod ktorými je ťažnicu tc vidieť pod uhlom alfa. Pomocou kružnice so stredom v ťažisku a polomerom 2/3 tb nájdeš bod A. Bod B potom nie je problém s použitím stredovej súmernosti.
Chceš pomôcť aj s podmienkami ? :)
↑ BakyX:
já předpokládám (podle obvyklých konvencí u trojúhelníka), že je u vrcholu A a že tb, tc jsou postupně těžnice na strany b,c, nikoli a. Chápeme oba zadání stejně? Přijde mi, že si myslíš, že tb je úsečka s jedním koncem u vrcholu, kde je onen úhel .
můj postup je vlastně stejný, jako tvůj, akorát A je průnik oné zorné kružnice s kružnicí s poloměrem 2/3 tb, která má ale střed nikoli v těžišti, ale v jeho obrazu středově souměrném podle středu úsečky AB - tedy u mě podle středu onoho doplněného čtyřúhelníku (T' - střed oné kružnice o pol. 2/3tb - je vlastně těžiště onoho "doplněného" trojúhelníka).
Zdravím,
velice se omlouvám za znovuotevření tohoto úkolu, ale měl bych otázku k tomuto zadání. Jak mám tento trojúhelník zkonstruovat, když ale musím začít úhlem alfa?
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.
↑ Vojtěch Šebek:
Ahoj, narýsuj nějam úhel alfa, pak použij konstrukci výše (mimo tento úhel alfa), a nakonec přenes takto sestrojený trojúhelník tak, aby jeho úhel alfa byl totožný s úhlem alfa sestrojeným v prvním kroku.
↑ check_drummer:
Takže jestli jsem to pochopil správně tam mám normálně začít těžnicí (b nebo c) a pak výsledný trojúhelník nanést na původní úhel alfa?
A ještě jedna otázka, podmínky pro tuto konstrukci náhodou nevíte?
↑ Vojtěch Šebek:
Já nevím jestli vám to vyučující uzná, ten můj postup naráží na to, že pojem "začít nějakým prvkem" není podle mě moc dobře definován, resp. pokud to není upřesněno, tak lze začít podle mě libovolným prvkem....
↑ Vojtěch Šebek:
Podle mě jsou obě výše uvedené konstrukce chybné. BakyX zaměnil těžnice (řešil pro t_a), OiBobik zase chybně předpokládal, že |AT| = |AT'|, což samozřejmě není (ale možná jsem to jen blbě pochopil).
Začal bych konstrukcí jedné z těžnic, třeba tb. Následně oblouk k, kde může ležet A. Pak množinu bodů, kde může ležet pata těžnice Tc – to je oblouk k' s polovičním poloměrem než k, přičemž k a k' mají vnitřní dotyk v B. Pak už je to triviální, najdu těžiště T, kružnici (T; r = tc/3), z toho pak Tc, následně C a nakonec A.
Konstrukce začínající úhlem alpha asi jedině tak, jak píše check_drummer.
Co se týče podmínek, je to dost složité, kdysi jsem to dělal přes soustavu rovnic, jen sem připojím výsledek.
Podmínky
surovec napsal(a):
↑ Vojtěch Šebek:
Pak množinu bodů, kde může ležet pata těžnice Tc – to je oblouk k' s polovičním poloměrem než k, přičemž k a k' mají vnitřní dotyk v B.
Ahoj, tady jsem nepochopil jak ten oblouk k' kosntruovat, proč má poloviční poloměr než k a proč mají vnitřní dotyk v B.
Odchýlím se od svých zásad, kdy dávám rady postupně a napíšu sem celý postup, protože se mi to zdá poněkud komplikované. Možná bude ten postup blbě, tak i to bude z didaktického poheldu účelné - najít chybu. :-) Poctivý žák si může body 1)-6) zakrýt a postupně je odkrývat - jako postupné rady.
1) sestroj těžnici tb (označme ji BP)
2) sestroj těžistě T
3) sestroj kružnici k, ze které je vidět těžnice tb pod úhlem alfa - na ní někde bude ležet bod A
4) sestroj kružnici f se středem v T a poloměrem 2/3tc - na ní někde bude ležet bod C
5) Víme že bod C je obrazem bodu A ve středové souměrnosti se středem P, takže zobrazím kružnici k v této středové souměrnosti na kružnici k2 a k2 průnik f je hledaný bod C.
6) Bod A už sestrojíme snadno (aspoň někde nedám úplné řešení :-))
↑ check_drummer:
Na "konci" oblouku k přece leží bod B (na druhém konci je Tb). Někde na oblouku k leží také bod A. Pata těžnice na c (označme Tc) leží přesně mezi nimi (střed AB). Množinou těchto středů je pak opět kruhový oblouk, který má poloviční poloměr (páč 2|BTc| = |BA|) a společným bodem je bod B. Z obrázku to možná bude jasnější (představ si, jak se bod A posouvá po kružnici a jakou stopu zanechává bod Tc; je to stejnolehlost, kde se A zobrazuje do Tc, středem je B a koeficientem 1/2):
Odkaz
↑ surovec:
Už je mi to jasné, to by taky šlo. tak jsem zvědav, jaký postup si tazatel vybere. :-)
↑ Vojtěch Šebek:
Konstrukce viz. Obrázek (konstrukce stejná jako↑ check_drummer: pouze se začíná úhlem alfa, v obrázku červeně, doufám, že postup je z obrázku zřejmý)
↑ surovec:
1.úhel alfa (červený) (bod S)
2.rovnoběžka s "pravým" ramenem úhlu ve vzdálenosti tb/2
3.průsečík této rovnoběžky s "levým" ramenem je bod B
4. kolmice z bodu B na to "pravé rameno
5.bod P leží na té kolmici ve vzdálenosti /BP/=tb
6.kr.oblouk SPB (na něm bude ležet bod A)
7.kr.oblouk jako obraz kr.oblouku z 6. ve středové souměrnosti podle bodu P
8.těžište (bod T)
9.kružnice (T, 2tc/3)
10.bod C je průsečíkem kr.oblouku z 7. a kružnice z 9.
11. bod A je průsečíkem přímky CP a kr.oblouku z 6.
Tady 2 řešení
Děkuji Vám všem za veškeré poskytnuté rady, vyzkouším všechny zmíněné konstrukce a uvidím, ze které mi to půjde sestrojit nejlépe.