Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych pomoc ještě s jednou úlohou. V této úloze jsou 3 paralelně zapojené rezistory + 4 diody. Hledáme celkový proud I, který tímto obvodem protéká.
R1= 2kΩ
R2= 3kΩ
R3= 4,8kΩ
U=24V
Celkový proud I=?
I
———|>—•———•———•
| __ __ __
| | I1 V I2 V I3 V
| U __ | | |
V - | | |
| R1 R2 R3
| | | |
•————–•———•———–•
_
V — tohle znamená dioda (nevím jak to zde lépe ukázat)
To znamená, že se počítá s tím, že napětí na diodě se má brát pořád stejné bez ohledu na proud, což v tomto rozsahu hodnot bude přibližně odpovídat realitě. Na každém odporu je tedy napětí zdroje dvakrát snížené o napětí na diodě a pak už jen Ohmův zákon a sečíst proudy.
↑ Aleš13: Pod 5 mA sa charakteristika dosť stáča
↑ Aleš13: Chápu tedy správně, že první vypočítám celkový odpor rezistorů na obvodu přes 1/Rabc = 1/Ra + 1/Rb + 1/Rc. Díky tomu, že znám hodnotu zdroje a R můžu vypočítat celkové I, tedy I = U/Rabc. Ale od celkového U odečtu 4 . 0,7 V jakožto úbytek na diodách?
Marsmaza1 napsal(a):
↑ Aleš13: Chápu tedy správně, že první vypočítám celkový odpor rezistorů na obvodu přes 1/Rabc = 1/Ra + 1/Rb + 1/Rc. Díky tomu, že znám hodnotu zdroje a R můžu vypočítat celkové I, tedy I = U/Rabc. Ale od celkového U odečtu 4 . 0,7 V jakožto úbytek na diodách?
Ne.
Když jsou v obvodu nelineární prvky (jako třeba ta dioda), můžeš používat jen zákony, co platí vždycky - což jsou třeba ty Kirchoffovy.
Musíš spočítat proudy jednotlivými větvemi.
Pokud máš považovat napětí na diodě Ud=0.7V (bez ohledu na proud) je to celkem snadné. Prostě
[mathjax]I_1 = (U-U_d)/R_1[/mathjax]
[mathjax]I_2 = (U-U_d)/R_2[/mathjax]
[mathjax]I_3 = (U-U_d)/R_3[/mathjax]
a pak proudy sečíst. V takovém jednoduchém modelu diody se dioda chová vlastně jako zdroj. A on to není až tak špatný model, akorát je třeba, aby tou diodou tekl nějaký "normální" proud (tj. v řádu miliampér).
Jo, koukám, že jsem jednu diodu přehlédl. Potom to bude trochu složitější, to co jsem označil já jako U nebude to tvoje U, ale bude mezi nimi vztah
[mathjax]U_z = U + U_d[/mathjax]
Uz je to napětí zdroje - to co ty označuješ jako U.
A moje U je to napětí na uzlu, kde se to začíná rozvětvovat.
Jde o to, jestli jsou v tom příkladu skutečně reálné diody (s napětím v propustném směru závislém na proudu a to ještě nelineárně). Já se na to díval jako na jednoduchý školní příklad s ideálními diodami a ten bych počítal tak, že na každém odporu bude napětí 24-2*0.7 V. Ten potřebný proud řádu miliampér (viz výše MichalAld) tam poteče, to je jasné už po první iteraci, takže osobně bych to tak už nechal. Nelineární obvod bohužel neumím, resp. nemám vzoreček a počítal bych to v Orcadu :-)
EDIT: tedy abych doodpověděl dotaz, proud odporem R1 bude I1 = 22.6 V / 2 kΩ atd.
nelineárny obvod sa dá riešiť graficky na voltampérovej charakteristike
↑ zvedavec123:To by sis užil, kdyby to každá dioda měla jinak :-)
↑ Aleš13: Máš pravdu. A nie sú dané tolerancie rezistorov. :-)