Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ frantax:
Nebo někomu půjčíš 5 tisíc a on ti vrátí jen 4 tisíce.
↑ check_drummer:tam si nemusim predstavovat 4 tisice tabletek ale je to proste cislo tak vim ze ma vratit zas 5 tisic. Akorat by to nemohl donest po 1 kč to by se mnou pekne vydrbal
↑ frantax:
Ale když ti vrátí 5 tisícovek, jak si můžeš být jistý, že ti nedal jen čtyři?
↑ check_drummer:tak asi u penez bych si veril vic nez u jinych veci, asi proto ze to clovek pri placeni pouziva a funguje to .
↑ frantax:
A u těch tabletek si teda nejsi jistý jestli tam nějaká náhodou sama nevznikne nebo jestli náhodou nějaká sama nezanikne?
↑ check_drummer:já vím že se nemuže stat že by sama tabletka vznikla nebo zanikla. ja si zkratka nejsem jist že se daji ostatni veci pocitat stejne jako penize.
↑ frantax:
Jinými slovy si myslíš, že pro konečnou množinu není jednoznačně určen počet jejích prvků.
A důkazu, že to není pravda, rozumíš, ale přesto tomu nevěříš...
↑ check_drummer:
:-)
Veď hovorím - psychiatria.
A stále si myslím, že si z nás dotyčný človek robí dobrý deň, veď evidentne mu o žiadnu matematiku nejde, a určite ani o "riešenie" jeho "problému".
Proste sa zabáva...
Howgh.
Existují tvrzení, které odporují intuici. Ale když člověk vidí důkaz, tak by ho to mělo přesvědčit. Pokud ne (přestože důkazu rozumí), tak nedůvěřuje matematice a myslím, že by se jí asi ani neměl zabývat.
Vyjímka může být, že by se mohl pokusit definovat si pojmy jako "dokazatelnost" po svém, ale to už je sama podstata logiky.
↑ check_drummer:hledal jsem na internetu a asi jsem proste dyskalkulik a proste nechapu princip zachovani mnozstvi - zmeni li se prostorove rozmisteni v mnozine.
↑ frantax:
Představ si že si na každý předmět napíšeš číslo. Při změně (posouvání) předmětů tam jsou pořád stejná čísla, takže počet se nemění.
A to že začneš počítat od jiných předmětů vyřešíš transpozicemi a dostaneš to pořadí, které chceš, to už jsem taky výše psal - např. chceš začínat počítat od přemětu, který má na sobě číslo 5? Tak nejdřív vyměň čísla předmětů s čísly 1 a 5 - a tedy začínáš počítat od předmětu číslo 1 a množina čísel se nezměnila. Podobně pro další předmět...
↑ frantax:
Pokud ti ta úvaha není jasná, tak napiš co ti na ní není jasné.
Pokud je ti jasná, pak nevím proč tomu stále nevěříš.
↑ frantax:
Áno?
Tak čo furt vypisuješ?
Ak ťa to fakt trápi, treba navštíviť psychiatra, to je celé. Matematika s tým nič nemá a toto je matematické fórum.
Ak ste dvaja niekde spolu, tak keď sa pohnete, zrazu ste traja? Alebo pri premiestňovaní z ničoho nič ten druhý zmizne alebo čo?
Hoci - ani by som sa mu tuším nečudovala...
↑ misaH:
Spíš mi přijde, že to nechce pochopit, možná je to kombinované i s hypochondrií. :-)