Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chci se optat na tabulku viz screen.
Co tedy rekne Sekretářka, když má lhát. Řekne tu větu dole: pan ředitel tu je nebo já jsem sekretářka nebo když lze, tak tu větu mám komplet znegovat?
Dekuji
https://www.rajce.idnes.cz/shockwave3/a … ova-logika
Pochopil bych to tak, že věty, výroky dole v tabulce nechávám ve tvaru, jak jsou a pouze porovnávám, zda jsou vůči S(0) S(1) U(1) a U(0) pravdivé či nikoliv.
Např. pokud v prvním řádku:
máme S(0) -/ levý sloupec / a věta dole praví:
"Pan ředitel tu je nebo já jsem sekretářka".Část věty "jsem sekretářka " použít nelze, sekretářka by mluvila pravdu a to nechceme. Z věty bychom mohli brát v potaz část: "Pan ředitel tu je....". jenže pak by 'S' nemohlo být S(0),ale muselo by být S(1) , takže nesplněno.
Pokračujeme na řádek dvě.....
Výrok s 'A' - konjunkce - musí platit obě části věty.
Výrok s 'NEBO' - disjunkce - postačí,když platí jedna část vety.
Až řadek čtyři platí celý, beze zbytku.
↑ shockwave:
Ahoj. Pokud se to má vzít systematicky, tak je potřeba rozlišit všechny případy, zda první/druhá je sekretářka/uklízečka a zda ředitel je/není přítomen. A zjistit, které možnosti mohou odpovídat realitě.
Ale vhodnými úvahami se lze některým možnostem vyhnout a tak prověřovat méně možností.