Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 08. 2023 10:32

shockwave
Reputace:   

Úloha na výrokovou logiku

Ahoj, chci se optat na tabulku viz screen.

Co tedy rekne Sekretářka, když má lhát. Řekne tu větu dole: pan ředitel tu je nebo já jsem sekretářka nebo když lze, tak tu větu mám komplet znegovat?
Dekuji

https://www.rajce.idnes.cz/shockwave3/a … ova-logika

#2 14. 08. 2023 11:18

shockwave
Reputace:   

Re: Úloha na výrokovou logiku

Pochopil bych to tak, že věty, výroky dole v tabulce nechávám ve tvaru, jak jsou a pouze porovnávám,  zda jsou vůči S(0) S(1) U(1) a U(0) pravdivé či nikoliv.

Např. pokud v prvním řádku:
máme S(0) -/ levý sloupec / a věta dole praví:
"Pan ředitel tu je nebo já jsem sekretářka".Část věty "jsem sekretářka " použít nelze, sekretářka by mluvila pravdu a to nechceme. Z věty bychom mohli brát v potaz  část: "Pan ředitel tu je....". jenže pak by 'S' nemohlo být S(0),ale muselo by být S(1)  , takže nesplněno.
Pokračujeme na řádek dvě.....

Výrok s 'A' - konjunkce - musí platit obě části věty.
Výrok s 'NEBO' - disjunkce - postačí,když platí jedna  část vety.

Až řadek čtyři platí celý, beze zbytku.

#3 14. 08. 2023 16:46

check_drummer
Reputace:   105 

Re: Úloha na výrokovou logiku

↑ shockwave:
Ahoj. Pokud se to má vzít systematicky, tak je potřeba rozlišit všechny případy, zda první/druhá je sekretářka/uklízečka a zda ředitel je/není přítomen. A zjistit, které možnosti mohou odpovídat realitě.
Ale vhodnými úvahami se lze některým možnostem vyhnout a tak prověřovat méně možností.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí