Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
loginruch napsal(a):
Takže ta čverka není ani c ani a ani b a musí být v té obecné rovnici?
Ta čtverka je c v ZADANÉ rovnici.
Další rovnoběžné rovnice mají a,b stejné a c jiné.
A = [2,3]
x=2−t,y=1+2t,t∈R
Výsledek: x = 2 − t, y = 3 + 2t; t ∈ R.
Mohl bych se prosím ještě zeptat na toto?
Můj postup:
vyjádřím si z první rovnice t = 2 - x
dosadím do druhé y = 1 + 2 (2 - x)
y = 1 - 4 - 2x
2x + y - 5 = 0
Dosadím do obecné:
2x + 1y + c = 0
2 * 2 + 1 * 3 + c = 0
c = -7
Dosadím do obecné:
2x + y = 7
teď pokud to chápu správně když chci zjistit x tak dosadím y = 1+ 2t
2x + 1 + 2t = 7
2x = 6 - 2t
x = (6 - 2t)/2
když chci zjistit y tak dosadím x = 2 - t
2(2 - t) + y = 7
4 - 2t + y = 7
y = 3 + 2t
Což vychází ale x vyšlo jinak než je v zadání...
↑ loginruch:
Takže se bavíme o přímce rovnoběžně procházející bodem 2;3?
↑ loginruch:
Přiznám se, že ty tvoje "šílenosti" odmítám číst.
Řešení na dva řádky "pokud vím, o čem je řeč", jsem ti ukázal. Taky už jsem psal, že je potřeba" vědět"
Asi plně nerozumím
Napiště rovnici přímky p, která prochází bodem A = [2, 3] a je kolmá na přímku: (e) x=2−t,y=1+2t,t∈R
Odpověď: e) x = 2 + 2t, y = 3 + t; t ∈ R.
Já myslím, že se musí t dosadit do té druhé a tak určíme směrový a pak normový vektor?
Mohl byste to prosím vysvětlit na tomto příkladu? Klidně pošlu bakšiš :d
↑ loginruch: Smerový vektor zadanej priamky je (-1,2). K nemu kolmy vektor je (2,1). Takže smerový vektor kolmej priamky je správne. Táto priamka prechádza zadaným bodom. Takže riešenie je správne.
↑ loginruch:
Znovu opakuji, že si musíš udělat pořádek v tom, jak je možné rovnice přímek zadat, který z vektorů potřebujeme a jak bude vypadat vektor rovnoběžný a vektor kolmý k zadané rovnici. Ty v tom evidentně plaveš.
Já problematice rozumím jen nevím jak tady udělat jednu přímku z těch dvou zadaných (což je samozřejmě jedna) a ptám se jestli to jde přes vyjádření t a dosazení do druhé. Nebo já ještě nevím jak bych si to prohloubil když rozumím parametrům středovosti, obecnosti přímky jen prostě nevím jak ty parametry vyjádřit do dvou rovnic aby to bylo v té podobě. To je snad konec toho problému nemusím nic analyzovat znovu, protože to už jsem udělal, jinak bych nepsal na toto fórum a tenhle příklad je právě něco co se mi nedaří "odvodit z definice" této problematiky.
↑ loginruch:
A tebe někdo nutí, aby jsi z parametrických rovnic udělal obecnou, vytvořil rovnoběžnou nebo kolmou a pak zase vytvářel parametrické?
Já jen že jak já tak vlado_bb jsme ti krátké a jasné řešení ukázali.
↑ loginruch:
Nevím, co myslíš tím zapojováním.
Jen vycházím z toho, že všechny rovnoběžné přímky mají stejný směrový vektor, takže čísla u parametrů t musi zůstat a jen měníme bod, kterým přímka prochází.
loginruch napsal(a):
Take jednoduše vezmu bod: A = [2,3] a dosadím u přímky x 2 a u přímky y 3 a nechám tam jenom parametr? Nevěděl jsem kde funkci vašeho řešení zapojit.
A je toto ten správný postup? Prosím dejte mi nějakou pevnou clue čeho se můžu chytit a nereagujte jenom na předchozí příspěvek, už bych to chtěl vyřešit.
↑ loginruch:
Ty pořád tvrdíš, že tomu rozumíš!
Chyť se literatury a nastuduje ji. Nastuduje teorii a odpověz si.
Čím jsou tvořeny parametrické rovnice?
V čemu bude stejná přímka rovnoběžná?
Jak budou vypadat parametrické rovnice přímky kolmé?
Stránky: 1 2