Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám tu relativně jednoduchý příklad na pravděpodobnost, ale jsem u jedné věci zmaten. Příklad zní takto:
V osudí jsou 4 modré a 3 červené koule. Z osudí postupně vytáhneme 5 koulí, tažené koule do osudí nevracíme. Jaká je pravděpodobnost, že v tažené pětici koulí bude většina
koulí modrých?
Při znalosti podobných příkladů bych pravděpodobnost vypočetl jako [mathjax]\frac{{4 \choose 3}\cdot {3 \choose 2}+{4 \choose 4}\cdot {3 \choose 1}}{{7 \choose 5}}=\frac 57[/mathjax], což má být správný výsledek.
Zde tedy nezáleží na pořadí, v jakém koule vybírám, ale jednotlivé koule rozlišuji, i když jsou stejné barvy. Proč? Proč nemůžu prostě udělat permutace s opakováním a pak to vypočíst jako [mathjax]\frac{P'(1,4)+P'(2,3)}{P'(1,4)+P'(2,3)+P'(3,2)}[/mathjax]?
↑ Prvočíslo:
Ahoj. Možná to taky tak půjde - není neobvyklé, že různými postupy (které jsou oba správné) lze získat stejný (správný) výsledek. Schválně is to zkus spočítat, jestli tím druhým postupem to vyjde stejně. Co znamená ta symbolika P'(m,n)?
↑ check_drummer:
To [mathjax]P'(m,n) [/mathjax] má znamenat permutace s opakováním, přičemž mám [mathjax]m[/mathjax] nějakých stejných prvků a [mathjax]n[/mathjax] nějakých stejných prvků.
Když to spočítám, tak to vyjde 3/5, tedy to nevychází. A má otázka je, proč musím rozlišovat mezi koulemi stejné barvy, jak to plyne z těch kombinací výše?
↑ Prvočíslo:
Ahoj,
jelikož se koule nevrací, tak by to mělo být bez opakování. A ty koule stejné barvy se mezi sebou nerozlišují, proto kombinace a ne variace.
↑ Prvočíslo:
Mezi koulemi stejné barvy rozlišovat musíš, protože musíš uvažovat podle toho kolik těch koulí je. Představ si, že máš 1 modrou a milion červených koulí a chceš spočítat pravděpodobnost, že ze dvou vytažených koulí bude jedna modrá. Ta pravděpdoobnost bude velmi malá, protože většinou budou obě vytažené koule červené. Ale podle tvého výpočtu by ta pravděpdoobnost vyšla velká a nezohlednila by to, že těch červených koulí je milion.
Možná jsi se pokoušel spočítat to tak, že budeš postupně tahat první, druhou,.. až pátou kouli a pokusíš se spočítat ty pravděpdoobnosti podle toho. Pak máš počet možných tahů (včetně pořadí) 7.6...3 a přízvivé tahy bude trochu složitější spočítat. Ale i tady musíš uvažovaž, že koule stejné barvy jsou rozlišitelné.
Ještě mě napadá, že by to šlo udělat rozborem případů - když bude první koule modrá, druhá modrá, atd.... a pravděpodobnosti techto jevů sečíst:
Tedy:
M,M,M, ..: 4/7.3/6.2/5
M,M,C,M, ..: 4/7.3/6.3/5.2/4
M,M,C,C,M : 4/7.3/6.3/5.2/4.1/3
M,C,M,M,.. : 4/7.3/6.3/5.2/4
M,C,C,M,M: 4/7.3/6.2/5.3/4.2/3
C,M,M,M,..: 3/7.4/6.3/5.2/4
C,M,M,C,M: 3/7.4/6.3/5.2/4.2/3
C,M,C,M,M: 3/7.4/6.2/5.3/4.2/3
C,C,M,M,M: 3/7.2/6.4/5.3/4.2/3
Z každého řádku zjistíme počet možností tak, že vynásobíme čiitatele a donásobíme, aby těch činitelů bylo 5, tedy:
4.3.2.4.3
4.3.3.2.3
4.3.3.2.1
4.3.3.2.3
4.3.2.3.2
3.4.3.2.3
3.4.3.2.2
3.4.2.3.2
3.2.4.3.2
To donásobení by šlo rozdělit na podpřípady, kdy je ta koule modrá nebo červená, ale bylo to víc řádků - ale zas by je šlo lépe popsat.... Vlastně vždycky se v těch řádíchc vyskytující dvě řady činitelů, řady se snižují o 1, jedna řada začíná u čísla 4 (max počet modrých) a druhá u čísla 3 (max počet červených), tedy by to šlo možná vypat lépe:
4.3.... x 3.2 .... - a činitelů musí být vždy 5 a modrých více než červených:
4.3.2.1.3
4.3.2.3.2
a tyto všechny ješt mezi sebou promíchat - červené zamíchat do modrých, takže v prvním řádku dostaneme x5 možností a ve druhém x (5 nad 2)=10 možností
Takže celkem: 5.24.3 + 10.24.6 = 24.(15+60)=24.75
A všech možností je 7!/2 = 42.60
Takže (12.15)/(21.12)=15/21=5/7 - paráda. :-))
Pomeranc napsal(a):
↑ Prvočíslo:
A ty koule stejné barvy se mezi sebou nerozlišují, proto kombinace a ne variace.
Koule stejné barvy se rozlišují, ale už se nerozlišuje pořadí, ve kterém jsou všechny ty koule vybrány.
Tedy označíme-li si ty koule Mi a Čj, tak M1,M2,Č1,Č2,Č3 je stejný výběr jako Č1,M1,M2,Č2,Č3, ale jiný výběr než třeba M1,M2,Č1,Č2,Č4.
I pořadí by šlo uvažovat a zjišťovat, která koule byla tažena první, které druhá, atd.... ale to asi bude pracnější - viz můj příspěvek výše, ale dá to podle mě stejný výsledek.