Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosim, vite nekdo jak na tuto ulohu pomoci mnozim. Prijde mi to nejasny co se tyce definice.
Děti ve školách nejsou v bezpečí. Je potěšující, že 610 studentů se nezranilo při pádu z židličky a 605 se jich nezranilo při pádu na chodbě. Přesto alespoň jedno zranění utrpělo 45 dětí. Počet studentů, kteří spadli ze židle byl o jednu menší než počet těch, kteří jenom padli na chodbě. Kolik studentů spadlo: a) ze židličky b) na chodbě?
↑ vavdav:
Ahoj, zkusi si udělat Vennovy diagramy, označit počet prvků každé části toho diagramu nějakým písmenkem a sestrojit rovnice podle vztahů, které jsou dány podmínkami úlohy.
Trochu nejasný je ten bod "Počet studentů, kteří spadli ze židle byl o jednu menší než počet těch, kteří jenom padli na chodbě." Ale předpokládám, že se do toho počtu studentů, kteřá spadli ze židle počítají i ti, kteří také (kromě toho že spadli ze židle) padli na chodbě.
Jeden počet mi vychází jako násobek 11 a druhý jako mocnina 3.
↑ vavdav:
Tak sem napiš co vše jsi zatím zjistil.
Udelal sem si takto diagram a z toho rovnici.
https://ibb.co/QvTgd6P
↑ vavdav:
Vypadá to dobře (těch 22) - a jak jsi zjistil, že v tom průniku jsou 4 prvky? Pokud jsi to zatím nezjistil a jen sis to tam napsal, tak zkus využít ty počty ze zadání - 610 a 605.
Označ si nějakou proměnnou počet studentů, kteří se vůbec nezranili.
↑ vavdav:
610 se nezranilo při pádu ze židličky - zkus z toho co víš odvodit, kolik žáků se vůbec nezranilo.
↑ vavdav:
Tak by se taky na to dalo jít.
↑ vavdav:
Označil jsem si mohutnosti všech množin, které se v zadání vyskytují, nějakým písmenkem, a napsal jsem si vztahy ze zadání, které pro ně platí - tak jsem získal několik rovnic o několika neznámých a ty jsem řešil. Např. jsme měl proměnnou pr opočet žídků, kteří spadli na chodbě, ale nespadli ze židle, apod. Celkem ty proměnné byly 4.