Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ hilbert:
Zvol si nějaké A, k tomu nějaké menší B a dopočti C. ;-)
(Třeba A=2, B=1, C=...)
Edit: Úplně libovolně volit to samozřejmě nejde, A a B vol z ohraničené oblasti na připojeném obrázku. Celočíselné řešení to nemá, nejhezčí řešení je asi [2; 1; 1/5].
Obrázek
↑ hilbert:
Ahoj, odkud ta úloha pochází? Je správně zapsaná? Čekal bych že bude víc symetrická (např. že v nějakém členu bude i A mimo zlomek - tj. druhou závorku bych čekal ve tvaru (B/C+A)). Proč tě zajímá zrovna A/B+C?
Ahoj,
jsem trouba a zadání jsem samozřejmě napsal špatně a už jsem zde nechtěl otravovat a zkouším to dopočítávat. Je to úloha pro získání souřadnic pro jednu hru.
Správné zadání je takto (A/(B+C))+(B/(A+C))+(C/(A+B))=4
Jelikož pro získání souřadnic se po vyřešení rovnice počítá pro severní šířku A/C, které by mělo vyjít cca v rozmezí 33,xxx - 38,xxx počítáno na tři desetinná místa mohl by rvní člen rovnice být roven 3 a další členy např. 2/3 a 1/3 nebo 3/4 a 1/4 atd.
Třeba se mýlím, ale zatím pracuju s touto úvahou.
↑ hilbert:
Pořád platí totéž, zvol A, zvol menší B a dopočti C, což v tomto opraveném případě vede na kubickou rovnici.
Např. A=5, B=1, C=0,33.
(Opět nelze volit úplně libovolně, zatím jsem zjistil, že A musí být cca 4krát větší než B, aby byly splněny podmínky...)
↑ hilbert:
Už to vím přesněji: [mathjax]\frac{A}{B}>\tan 75°\,\dot{=}\,3{,}73[/mathjax].
Dosadit do rovnice, vznikne kubická rovnice se třemi kořeny, řešením je ten prostřední.
↑ hilbert:
Aby bylo splněno zadání pak podmínkou je:
[mathjax]2+\sqrt{3}<\frac{A}{B}<4.3480992\sqrt{3}[/mathjax]
Má-li A/C být v rozmezí (33,39) pak při volbě B=1 vychází:
A=4,22541,B=1,C=0.12804,A/C=33.00036
A=4.14151,B=1,C=0.10619,A/C=38.99914
a přibližný střed
A=4.18,B=1,C=0.11621,A/C=35.96814
.... tak doufám, že ti ty souřadnice nevyjdou u mě na zahradě... :-))
↑ check_drummer:
Taky doufám, že ne. Nerad bych Ti lezl přes plot:))
Děkuju moc všem za cenné rady a pomoc
↑ surovec:
Já jsem tam chtěl mít tu odmocninu ze 3. (horní mez je opravdu ta, co uvádíš, od mé s odmocninou ze 3 se liší až na 7 desetinném místě)