Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám dotaz ohledně následujícího typu příkladu. Mějme trojúhelník, jenž je dán body
U prvního vektoru jsem postupoval následovně - vypočítal jsem souřadnice vektoru
U druhého vektoru jsem našel souřadnice bodu
Část mého dotazu se týká posledního vektoru. Vím, že těžiště obecně dělí těžnice v poměru 1:2, avšak jak poznám, zdali tento určitý vektor má být ta "delší" část těžnice a ne ta "kratší"? Vektor jsem tedy vyjádřil jako
Můj dotaz tedy zní. Dá se mé řešení považovat za přijatelné u takového typu úloh, kde se pracuje s lineárními kombinacemi vektorů? Případně co se vůbec dá považovat za řešení těchto příkladů? Jsou hodnoty koeficientů k a l postačující?
↑ FRhapsody:
Tvé řešení přijatelné je, nicméně myslím, že zrovna tato úloha se dobře dá řešit graficky (nakreslit si to a popřemýšlet, jak je třeba ty vektory graficky sečíst). Možná tak bylo zadání i myšleno, podobné úlohy se vyskytly i ve státní maturitě...
↑ surovec: Děkuji. Tedy grafickým řešením bych si měl rovněž odpovědět na otázku ohledně dělení velikostí těžnic těžištěm, či se k tomu vztahuje určité pravidlo?
↑ FRhapsody:↑ FRhapsody:
Jojo, např. sečtením vektorů AB a AC získáš vektor AD (kde D doplňuje trojúhelník ABC na kosodélník ABDC). Vektor AT má třetinovou délku a stejný směr, takže AT = 1/3·AB + 1/3·AC.