Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2023 19:15

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

Lineární kombinace vektorů

Zdravím,

mám dotaz ohledně následujícího typu příkladu. Mějme trojúhelník, jenž je dán body A[3;5];B[6;7];C[4;10]. U daného trojúhelníku mám vyjádřit jako lineární kombinaci vektorů u=BC a v=AC vektorw=AB, w1=AA1, kde A1 je střed strany BC a vektor w2=AT, kde T je těžiště trojúhelníku.

U prvního vektoru jsem postupoval následovně - vypočítal jsem souřadnice vektoru w=(3;2) daného body A a B a následně jsem sestavil rovnici (3;2)=k(1;5)+l(2;3), z níž mi k vyšlo 1 a l -1.

U druhého vektoru jsem našel souřadnice bodu A1[5;172], načež jsem sestrojil vektor w1=(2;72) mezi bodem A a A1 a následně jsem opět řešil soustavu rovnic (2;72)=k(1;5)+l(2;3), ve které jsem došel k tomu, že k=1 a l=-0,5.

Část mého dotazu se týká posledního vektoru. Vím, že těžiště obecně dělí těžnice v poměru 1:2, avšak jak poznám, zdali tento určitý vektor má být ta "delší" část těžnice a ne ta "kratší"? Vektor jsem tedy vyjádřil jako w3=23w2 a opět vyřešil soustavu rovnic, z níž mi k vyšlo 32 a l = 34.

Můj dotaz tedy zní. Dá se mé řešení považovat za přijatelné u takového typu úloh, kde se pracuje s lineárními kombinacemi vektorů? Případně co se vůbec dá považovat za řešení těchto příkladů? Jsou hodnoty koeficientů k a l postačující?

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

• (téma jako vyřešené označil(a) FRhapsody)

#2 31. 10. 2023 19:20

surovec
Reputace:   26 

Re: Lineární kombinace vektorů

↑ FRhapsody:
Tvé řešení přijatelné je, nicméně myslím, že zrovna tato úloha se dobře dá řešit graficky (nakreslit si to a popřemýšlet, jak je třeba ty vektory graficky sečíst). Možná tak bylo zadání i myšleno, podobné úlohy se vyskytly i ve státní maturitě...

#3 31. 10. 2023 19:42

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

↑ surovec: Děkuji. Tedy grafickým řešením bych si měl rovněž odpovědět na otázku ohledně dělení velikostí těžnic těžištěm, či se k tomu vztahuje určité pravidlo?

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

#4 31. 10. 2023 20:22

surovec
Reputace:   26 

↑ FRhapsody:↑ FRhapsody:
Jojo, např. sečtením vektorů AB a AC získáš vektor AD (kde D doplňuje trojúhelník ABC na kosodélník ABDC). Vektor AT má třetinovou délku a stejný směr, takže AT = 1/3·AB + 1/3·AC.

Zápatí