Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, mám zadanú nasledujúcu geometrickú úlohu.
Daný je kosoštvorec ABCD. Na strane AB je daný bod K, pričom AK < KB a na strane BC je daný bod L, pričom CL < BL.
Nájdite body M [mathjax]\in [/mathjax] CD a N [mathjax]\in [/mathjax] AD tak, aby štvoruholník KLMN mal minimálny možný obvod.
Dokážte optimálnosť konštrukcie.
Ja som si načrtol obrázok, využil aj Geogebru, podľa mňa aj správne našiel body M a N. Keďže mi nejde nahrať obrázok, urobil som toto:
1. Zobrazil som bod K v osovej súmernosti podľa AD (dostanem K´) a bod L v osovej súmernosti podľa CD (dostanem L´).
2. Urobil som priamku K´L´, ktorá sa mi pretla so stranami CD a AD, teda tam dostanem body M, N a mám štvoruholník.
Neviem ale vôbec, ako by sa to dokazovalo, že ide naozaj o minimálny obvod. Vedel by niekto urobiť dôkaz tejto konštrukcie?
Ďakujem pekne za pomoc.
↑ hello_1:
Ahoj, já bych využil toho, že nejkratší spojnice dvou bodů je úsečka.
↑ check_drummer:
Ahoj, ja úplne neviem ako to využiť, ako by to mohlo vyzerať?
↑ hello_1:
Nejdřív se zamysli nad vztahem délky obvodu toho čtyřúhelníka a délkou té křivky která vznikne tou osovou souměrností.