Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2023 23:25

JuraPopu
Zelenáč
Reputace:   

2 úlohy z kombinatoriky

Nazdar, přišel jsem poprosit o nasměrování s řešením příkladů:

1. Máme stánek se zmrzlinou, 8 druhů zmrzliny (v "neomezených" množstvích od každé) a máme určit, kolika způsoby můžeme sestavit čtyřkopečkovou zmrzku, pokud nám nezáleží na pořadí kopečků.

Pokud chceme mít na zmrzlině kopečky různých druhů:

Myslím si, že v prvním případě to bude prostě [mathjax]\binom{8}{4} = 70[/mathjax].

A když se nám můžou druhy zmrzliny opakovat...:

Podle mě jde o kombinace s opakováním, konkrétně C'(4,8) = [mathjax]\binom{11}{4} = 330[/mathjax].

Je to OK? A dá se tahle úloha, pokud se druhy zmrzky můžou opakovat, nějak řešit i za pomoci kombinací bez opakování?

A druhá úloha: Máme 7 stejných dortíků, šmoula je má přerozdělit mezi sebe a další tři šmoulíky. Na kolik způsobů to může udělat, pokud můžou někteří šmoulové zůstat o hladu? A zároveň chceme všech 7 dortíků zadat.

Podle mě to jsou zase kombinace s opakováním, tentokrát C'(7,4) = [mathjax]\binom{10}{7} = 120[/mathjax].

A pokud máme zajistit, že každý šmoula bude mít alespoň 1 dortík?

Tady si myslím, že stačí od prvního výsledku odečíst případy, kdy 1 šmoula nedostane nic, dva nedostanou a 3 nedostanou:

C'(7,4) - C'(7,3) - C'(7,2) - C'(7,1) = [mathjax]\binom{10}{7} - \binom{9}{7} - \binom{8}{7} - \binom{7}{7} = 120 - 36 - 28 - 1 = 55[/mathjax]

Je to tak správně?

Dík za rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) JuraPopu)

#2 17. 11. 2023 17:42 — Editoval Richard Tuček (17. 11. 2023 18:09)

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: 2 úlohy z kombinatoriky

↑ JuraPopu:
Pokud nezáleží na pořadí, je to 8 nad 4, což je dobře.
Kdyby na pořadí záleželo, bylo by to 8!/4!
Pokud se barvy mohou opakovat, ale nezáleží na pořadí, jde o kombinace s opakováním, je to dobře.

Pokud budeme rozdělovat  dortíky, mezi 4 šmouly, tak to jsou kombinace s opakováním. C'(7;4)=(4+7-1) nad 7 = 10 nad 7
Pokud musí mít každý aspoň jeden dortík, tak dáme každému jeden a ostatní rozdělíme.
C'(3;4)= (4+3-1) nad 3 = 6 nad 3

#3 17. 11. 2023 18:46

JuraPopu
Zelenáč
Reputace:   

Re: 2 úlohy z kombinatoriky

Moc díky.

U té poslední varianty mě taky napadlo to stejný (rozdělit 4 dortíky a pak rozdělit zbývající jako kombinace s opakováním), no ale tyhle příklady mě zmátly, protože:

- K oběma příkladům jsem dostal info, že jsou na kombinace bez opakování.
- Přitom ale výsledkem zmrzlinovýho má být 330 (takže s opakováním).
- A Výsledkem šmoulíků mělo být 56 a 24.

Takže to asi měli blbě už u zadání a výsledků, a já si tady zbytečně lámu hlavu, jak to jinak spočítat, než podle prvních nápadů, co mě na to napadly...

Zápatí