Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nazdar, přišel jsem poprosit o nasměrování s řešením příkladů:
1. Máme stánek se zmrzlinou, 8 druhů zmrzliny (v "neomezených" množstvích od každé) a máme určit, kolika způsoby můžeme sestavit čtyřkopečkovou zmrzku, pokud nám nezáleží na pořadí kopečků.
Pokud chceme mít na zmrzlině kopečky různých druhů:
Myslím si, že v prvním případě to bude prostě [mathjax]\binom{8}{4} = 70[/mathjax].
A když se nám můžou druhy zmrzliny opakovat...:
Podle mě jde o kombinace s opakováním, konkrétně C'(4,8) = [mathjax]\binom{11}{4} = 330[/mathjax].
Je to OK? A dá se tahle úloha, pokud se druhy zmrzky můžou opakovat, nějak řešit i za pomoci kombinací bez opakování?
A druhá úloha: Máme 7 stejných dortíků, šmoula je má přerozdělit mezi sebe a další tři šmoulíky. Na kolik způsobů to může udělat, pokud můžou někteří šmoulové zůstat o hladu? A zároveň chceme všech 7 dortíků zadat.
Podle mě to jsou zase kombinace s opakováním, tentokrát C'(7,4) = [mathjax]\binom{10}{7} = 120[/mathjax].
A pokud máme zajistit, že každý šmoula bude mít alespoň 1 dortík?
Tady si myslím, že stačí od prvního výsledku odečíst případy, kdy 1 šmoula nedostane nic, dva nedostanou a 3 nedostanou:
C'(7,4) - C'(7,3) - C'(7,2) - C'(7,1) = [mathjax]\binom{10}{7} - \binom{9}{7} - \binom{8}{7} - \binom{7}{7} = 120 - 36 - 28 - 1 = 55[/mathjax]
Je to tak správně?
Dík za rady.

↑ JuraPopu:
Pokud nezáleží na pořadí, je to 8 nad 4, což je dobře.
Kdyby na pořadí záleželo, bylo by to 8!/4!
Pokud se barvy mohou opakovat, ale nezáleží na pořadí, jde o kombinace s opakováním, je to dobře.
Pokud budeme rozdělovat dortíky, mezi 4 šmouly, tak to jsou kombinace s opakováním. C'(7;4)=(4+7-1) nad 7 = 10 nad 7
Pokud musí mít každý aspoň jeden dortík, tak dáme každému jeden a ostatní rozdělíme.
C'(3;4)= (4+3-1) nad 3 = 6 nad 3
Moc díky.
U té poslední varianty mě taky napadlo to stejný (rozdělit 4 dortíky a pak rozdělit zbývající jako kombinace s opakováním), no ale tyhle příklady mě zmátly, protože:
- K oběma příkladům jsem dostal info, že jsou na kombinace bez opakování.
- Přitom ale výsledkem zmrzlinovýho má být 330 (takže s opakováním).
- A Výsledkem šmoulíků mělo být 56 a 24.
Takže to asi měli blbě už u zadání a výsledků, a já si tady zbytečně lámu hlavu, jak to jinak spočítat, než podle prvních nápadů, co mě na to napadly...