Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřeboval bych pomoci vypočítat tento příklad:
Ke zdroji s napětím naprázdno U0 = 220 V a s vnitřním odporem Ri = 0,07 ohmu je připojen spotřebič s odporem Rs = 15 ohmu dvojitým měděným vedením délky l = 50 m o průřezu S = 1 mm2. Měrný odpor mědi je ró = 1,75*10^-8.
Stanovte proud procházející spotřebičem, svorkové napětí zdroje a napětí na svorkách spotřebiče.
Správné výsledky jsou I = 13 A, U = 219,09 V, Us = 195,95 V
Potřeboval bych hlavně vědět postup, už se s tímto příkladem trápím dost dlouho.
Máš tam tři odpory v sérii, vnitřní odpor zdroje, odpor měděného vedení (pozor, je dvojité, tj. drát tam a zpátky) a odpor spotřebiče.
Z toho si spočítáš proud a z proudu zpětně napětí na jednotlivých odporech.
Us mi ale vyšlo o asi dvě desetiny jinak, tipuju to na průběžně nasbírané zaokrouhlovací chyby.
↑ Asm0:
Mezi elektromotorickým a svorkovým napětím platí vztah: Ue=Us+Rz*I, kde Rz je vnitřní odpor zdroje.
Odpor vodiče se počítá: měrný odpor látky * délka vodiče / plocha průřezu
Měrný odpor je v ohmmetrech či mikro ohmmetrech?
odpor vodiče se musí vzít 2x, viz předchozí příspěvek.
↑ Asm0:
V tom případě je odpor vodiče: Rv=ró*l/S=(1,75*10^(-8)*50)/(10^(-6))=8,75*10^(-8+1+6)=8,75*10^(-1)
Odpor vodiče vzít 2x
Nuže, jak to vypadá?
odpor vodiče - vychází mi 1,75 ohmu (plocha průřezu vodiče je [mathjax]10^{-6}[/mathjax] m2, jeho délka je 100 m)
[mathjax]\displaystyle R_v=\varrho\cdot\frac{l}{S}[/mathjax]
proud v obvodu - vychází mi 13,08 A (nakonec zaokrouhlím na 13 A)
[mathjax]\displaystyle I=\frac{U_0}{R_i+R_s+R_v}[/mathjax]
napětí na spotřebiči - vychází mi 196 V (zaokr.)
[mathjax]\displaystyle U_s=R_s\cdot I[/mathjax]
svorkové napětí zdroje - vychází mi 219 V (zaokr.)
[mathjax]\displaystyle U=U_0-R_i\cdot I[/mathjax]