Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, potřebovala bych poradit s tímto problémem: mám uvažovat podprostor V prostoru R^{\Omega } sestávající ze všech posloupností splňujících:
a_{n} = a_{n-1} + a_{n-2} - a_{n-3} pro všechna n\ge 3. U tohoto podprostoru mám učit dimenzi, najít bázi a určit matici přechodu od kanonické báze k nalezené bázi. Neporadil by mi prosím někdo jak na to?
↑ Pomeranc:
ja vim ale kdyz se snazim resit to podle toho tak mi to nejde:( nejak se nemuzu dobrat k ty spravny geometricky posloupnosti
↑ kouzelnykolotoc:
Rekurentní vzorec a_{n} = a_{n-1} + a_{n-2} - a_{n-3} by měl jít přepsat na
a_{k+3} = a_{k+2} + a_{k+1} - a_{k} . Pak bych postupovala analogicky, jako je to ve skriptech.
↑ Pomeranc: to jsem zkousela a vysly mi koreny -1 a 1 ale ty jsou na sobe linearne zavisly coz by asi nemely ne? nebo taky je mozny ze jsem nekde cestou udelala chybu, ale tu posloupnost jsem vydelila q^n a vyslo mi q^3 - q^2 - q + 1 = 0 a z toho pak ty koreny -1, 1
↑ kouzelnykolotoc:
Ten polynom mně vyšel stejně a i ty kořeny. Kořeny budou vždycky lineárně závislé, i v tom ukázkovém příkladu vyšla
dvě čísla (to phi je číslo). Nemyslím si, že je momentálně důvod se s něčím znervózňovat. Budeme pokračovat dál,
něco z toho vyleze a na základě toho rozhodneme, jestli je to ok nebo je potřeba něco změnit.
Kořeny tedy máme, tak lze sestrojit p1 a p2.
↑ Pomeranc:
ty posoupnosti se zkladaji jen z jednicek akorat v te druhe se jeste stridaji minusy, ne? kdyz ale postupuju podle tech skript, overeni linearni nezavislosti vyjde, ale pri overeni, ze ty dve posloupnosti generuji vyjde neresitelna soustava rovnic.
↑ kouzelnykolotoc:
Rovnice q^3 - q^2 - q +1 =(q^2 -1)*(q-1)= (q-1)^2 *(q+1) má kořeny -1, 1, přičemž je 1 dvojnásobný kořen.
Báze prostoru řešení je: an=1, an=n, an=(-1)^n
Je-li q dvojnásobný kořen, má diferenční rovnice řešení: q^n; n*(q^n);
viz též můj web www.tucekweb.info, sekce matematika
↑ kouzelnykolotoc:
Přesně tak, p1 a p2 mi vyšly stejně a i u obou ověření jsem došla ke stejnému závěru.
Nicméně obě ověření nám dala informaci, na co se zaměřit dále. Co myslíš, že to bude?
↑ Richard Tuček: díky
↑ Pomeranc:
Vidíš, kdybys sem hned napsala správné řešení, třeba by ti taky někdo poděkoval. :-)))
↑ Pomeranc:
Omlouvam se, ze jsem nepodekovala, diky za pomoc.
Stránky: 1