Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám následující zadanou úlohu:
Je známo, že funkce [mathjax]e_{1} = \frac{1}{\sqrt{2\pi}}[/mathjax], [mathjax]e_{2} = \frac{1}{\sqrt{\pi}}sin(x)[/mathjax] jsou ortonormální na prostoru [mathjax]L_{2}(2\pi, 4\pi)[/mathjax]. Najděte kolmý průmět funkce [mathjax]f = 2x-2[/mathjax] do lineárního obalu funkcí [mathjax]e_{1}[/mathjax], [mathjax]e_{2}[/mathjax] na prostoru [mathjax]L_{2}[/mathjax] (nejlepší přiblížení funkce [mathjax]f[/mathjax] lineární kombinací funkcí [mathjax]e_{1}[/mathjax], [mathjax]e_{2}[/mathjax] na intervalu [mathjax]\left \langle 2\pi, 4\pi \right \rangle[/mathjax]).
Jak jsem postupoval:
Udělal jsem si integrály od [mathjax]2\pi[/mathjax] do [mathjax]4\pi[/mathjax] z funkcí [mathjax]e_{1}[/mathjax], [mathjax]e_{2}[/mathjax]. Ale rovnou jsem se zarazil, protože mi vyšla velmi velká čísla (oproti výsledkům, natož ještě s tím provádět skalární součin). Můžete mi s tím poradit, jak na to?
Ve výsledcích je: [mathjax]\hat{f} = -2+6\pi - 4sin(x)[/mathjax].
ak si chces overit ci su normalne, tak musis urobit
[mathjax]\int e_1^2[/mathjax] a [mathjax]\int e_2^2[/mathjax] - tie by mali byt [mathjax]=1[/mathjax]
a este [mathjax]\int e_1e_2=0[/mathjax]
cize integraly z [mathjax]e_{1,2}[/mathjax] samotne nehovoria nic
ale podla mna to netreba robit, mozes verit zadaniu ked ti to povedali a iba vypocitat [mathjax]\int fe_i[/mathjax]
↑ bobik105:
Zkusil bych spočítat Fourierovy koeficienty.
Integrál ze součinu f*e1, pak f*e2,
Lineární kombinace s Fourierovými koeficienty je ortogonální průmět.
Stránky: 1