Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň,
mám takú otázku, že ak platí:
[mathjax]X = \frac{1}{2}[/mathjax] s pravdepodobnosťou [mathjax]\frac{1}{3}[/mathjax], potom platí [mathjax]\frac{1}{X} = 2[/mathjax] s pravdepodobnosťou (neviem).
Mohli by ste mi pomôcť s tým (neviem)?
Ďakujem za odpoveď a ochotu.
Hezký den.
[mathjax]\left (X=\frac12\right) \rightarrow\left (\frac1{X}=2\right )[/mathjax] takže bych řekl, že
[mathjax]P\left (X=\frac12\right) = P\left (\frac1{X}=2\right )[/mathjax]
↑ fmfiain:Ide o problém ekvivalentný nasledujúcemu: Ak pravdepodobnosť, že vo vertikálnej polohe uvidím číslo 8 je [mathjax] \frac 13[/mathjax], aká je pravdepodobnosť, že ak si ľahnem do horizontálnej polohy, tak uvidím symbol [mathjax]\infty[/mathjax]?
Dobrý deň ↑ Jj:,
čo ak množina, z ktorej vyberám má prvky s hodnotu 2, ale nemá prvky s hodnotou [mathjax]\frac{1}{2}[/mathjax]. Potom sa asi pravdepodobnosti nebudú rovnať. Prvá (ta s 2) bude nenulova a druha (ta s [mathjax]\frac{1}{2}[/mathjax]) nulová.
↑ fmfiain:
Nějak nechápu, co byste mohl odkudsi "vybírat". Podle mě je ten příklad postaven svým způsobem "napevno" na poněkud kuriozním dvojím pohledu na jistý konstrukt (jak to myslím "mazaně" vyjádřil ↑ vlado_bb:). Když do toho vrtnete, tak kouzlo zmizí. Jako byste chtěl ve vztahu X=X mít dvě různé hodnoty proměnné X.
K tomu já už nemám co dodat.
Dobrý deň ↑ Jj: a ↑ vlado_bb:,
keď si dávam dokopy (tie vaše príspevky), tak mi to dava zmysel.
Pravdepodobnosť a štatistika je aplikácia matematickej analýzy s občasnou "príchuťou" kombinatoriky ak ide o pravdepodobnosť s diskrétnym rozdelením ale aj tam kombinatorika hrá iba vedľajšiu resp. pomocnú úlohu .
Kombinatorika je časť diskrétnej matematiky prípadne teórie množín.
↑ fmfiain:
Na střední škole se probírá pravděpdoobnost hend po kombinatorice a v podstatě v každém příkaldu se kombinatorika využívá - tak z toho asi pramení tvůj omyl. To, že něco z něčeho vychází a nebo že se něco k něčemu používá jsou dvě rozdílné věci.