Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, dostal jsem za úkol sečíst všechna přirozená čísla od 1 do 299, nepamatoval jsem si vzorec na součet, tak mě napadlo užití určitého integrálu od 1 do 299 ale zarazil jsem se jak by vypadal předpis této funkce napadlo mě jen:
↑ Pieterko:
Pro součet čísel platí: 1 + 2 + 3+ ... + n = n*(n+1)/2
P.S. jedna historka: Učitel chtěl žáky zaměstnat, tak ji dal za úkol sečíst čísla od 1 do 100.
Chytrý Gauss ho překvapil, měl to hned. Utvořil 50 dvojic čísel, jejichž součet je 101. (1 + 100; 2 + 99; atd.)
↑ Pieterko: Dobrý den. Klasický vzorec uvedl už pan Tuček, pokud to chcete popsat určitým integrálem, pak se to dá popsat například integrálem od nuly do n z funkce x+1/2.
Troufám si říct, že by to mohlo jít popsat vícero funkcema, ale tohle bylo to první a nejjednodušší co mě napadlo.
↑ Chobot:
Prečo sa zátvorky písať nemusia?
Keď sa integruje výraz, integrálu treba povedať, čo integruje - odkiaľ pokiaľ, na to sú pri súčte v integráli tie zátvorky...
Aspoň my sme ss to kedysi tak učili, viď napríklad úloha 5 v odkaze:
https://www.priklady.eu/sk/riesene-prik … yzike.alej
A keď integruješ súčet, integruješ "po jednom" a potom pri každom znaku integrálu podľa mňa musí byť, podľa čoho integruješ, tu teda dx, v ukážke dt.
↑ misaH: Jde o to, že obecný předpis je
↑ Chobot:
:-D
Ešte že tieto skriptá (ani žiadne iné takéto) za mojich čias neexistovali.
Musím ale uznať, že určité rácio by v tom mohlo byť, ale ja som zvuknutá na niečo iné...
Takže v poriadku, nech si každý vyberie, čo mu chutí najlepšie, i keď... (hehe).
A aspoň som už pochopila tvoj údiv nad mojimi upozorneniami.
↑ Pieterko: Klidně to vysvětlím, ale prvně se zeptám, jestli víš, jak odvodit ten vzorec n(n+1)/2?
↑ Pieterko:
Zamysli se nad tím, že integrál a suma není to samé - Když vezmeš posloupnost a její sumu a pro stejný předpis spočítáš intergál, tak ti nemusí vyjít to samé... Pak už na tu 1/2 přijdeš sám. když si to nakreslíš a zamyslíš se.