Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, vůbec si nevím rady kde mám začít a jak tento příklad narýsovat. Budu rád když mi někdo poradí děkuji.
Jsou dány dvě různoběžky a, b a úsečka délky r. Sestrojte všechny kružnice k se středem na přímce a, poloměrem r, které na přímce b vytínají tětivu délky r.
↑ petruhlir:
Když jsem si nakreslil zadanou situaci, tak pokud se nepletu, tak trojúhelník, který je tvořen tětivou a středem kružnice je rovnostranný.
Ke konstrukci bych použil posunutí. Narýsoval bych libovolný trojúhelník, který má stranu r a jedna strana leží na přímce b a pak ho posunul tak, aby třetí vrchol byl na přímce a.
↑ petruhlir:
Však to jsem ti radil. Nebo nechápu tvou otázku. Samozřejmě se jedná o libovolný rovnostranný trojúhelník.
Pak ještě projdi počet řešení.
↑ petruhlir:
V opačné polorovině než máš ten první trojúhelník. Poloroviny mají společnou přímku b.
petruhlir napsal(a):
↑ marnes: Trochu jsem mě na začátku zmátl neboť jste psal rovnostranný a pak libovolný ale to už je jedno děkuji za odpověď.
Tak jsem předpokládal, že když má být trojúhelník rovnostranný, tak už to není nutné zdůrazňovat.