Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím!
Prošla jsem si veškeré materiály, které máme ve škole k dispozici (přednášky, prezentace,..), avšak jsem nenašla odpověď na můj ''problém''
V zkouškovém příkladu mám, že máme zadanou čtvercovou matici a máme zjistit zda je nilpotentní. Jak tedy zjistím, že se jedná o nilpotentní matici? (neznám ani definici nilpotentní matice, proto se omlouvám za takové banální otázky).
Zkoušela jsem samotnou matici vynásobit sebou a vyšel mi výsledek matice s kompletními nulami pro n=2, mohu to tedy považovat za nilpotentní matici?
Předem mockrát děkuji!
Ahoj, ano muzes. Pokud existuje [mathjax]k\in\mathbb{N}[/mathjax] takove, ze [mathjax]A^k=0[/mathjax], pak [mathjax]A[/mathjax] je nilpotentni. Nejmensi [mathjax]k[/mathjax] takove, ze [mathjax]A^k=0[/mathjax] se nazyva index nilpotence a znaci se [mathjax]\mathrm{nil}(A)[/mathjax].
↑ Adria77:
Ahoj, měl bych několik poznámek - ta definice se dá určitě najít ve skriptech nebo na internetu. Druhá věc - s definicemi je to tak, že každý může používat jinou definici, někdo jiný použije třeba tvrzení ekvivaletní s definicí jako definici, apod., ale v tomto případě asi jiná rozumná definice nebude.
↑ Adria77:
Mám-li danou matici A, najdeme její charakteristický polynom, což je det(lambda*I - A), kde I je jednotková matice.
Pozor: Jednotková matice má na hlavní diagonále 1, mimo ni 0.
Pokud je charakteristický polynom lambda^k, pak je nilpotentní. Pro charakteristický polynom platí: ch(A)=0.
viz též můj web: www.tucekweb.info
↑ Adria77:
Pozdravujem,
Pozri si aj toto
https://en.wikipedia.org/wiki/Nilpotent_matrix .