Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Veselá krává má soutěž, ve které máte v čase co nejrychleji v osmikartičkovém pexesu najít příslušné čtyři páry "vtipných hádanek a odpovědí". Kliknete a zobrazí se vám nějaká otázka/odpověď, kliknete někam jinam a zobrazí se další. Pokud jsou to dané dvojice, jdete dál, pokud ne, kartičky se skryjí. Jako typické pexeso.
Nejrychlejší člověk to měl za dvě sekundy, což je podle mě nemožné. Nicméně jsem přemýšlel, jaká je šance, že když kliknu osmkrát na různá políčka, tak vyberu správné páry. Jenom tak by se to dalo bez nějakého podvádění podle mě stihnout do dvou sekund.
Já jsem si řekl, že celkový počet možných výběrů osmi různých kartiček je [mathjax]8![/mathjax]. Celkový počet příznivých jevů jsem pak určil jako [mathjax]2^{4} \cdot 4![/mathjax]. Tedy mnou vypočtená pravděpodobnost je [mathjax]\frac{1}{105}[/mathjax], což je dosti málo.
Je můj postup správný?
↑ Prvočíslo:
Ahoj, pokud je to správně, tak je ta pravděpodobvnost, ale dost velká - ber to tak, že (jestli to chápu správně) si každý může někde na internetu klikat - a těch lidí co to budou zkoušet jsou tisíce - takže zcela jistě bude mnoho takových, co jen kliknou a vyhrají vše napoprvé...