Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2024 11:03

Boban70
Zelenáč
Reputace:   

Povrchová vrstva kapaliny, kohézní tlak

Dobrý den,
ve škole (střední) probíráme vlastnosti kapalin.
Právě se snažím pochopit vlastnosti povrchové vrstvy kapaliny a hlavně kohézní tlak vzniklý silovým působením mezi molekulami kapaliny na rozhraní prostředí.
Myslím, že příčiny vzniku tohoto tlaku jsou mi jasné, avšak nerozumím tomu proč se tento tlak nepřenáší dál na stěny nádoby s kapalinou dle stejného principu jako se přenáší tlak vzniklý vnější tlakovou silou - viz. Pascalův zákon.
Hledám nějaké edukační video na youtube, googluju, ale všude nacházím pouze popis vzniku povrchové vrstvy kapaliny, ale nikde vysvětlení toho, proč ten tlak je pouze v rámci této vrstvy a nepřenáší se dál do celého objemu kapaliny, což by mi aspoň na první pohled připadalo logické.
Předem děkuji za odpověď všem, kdo k tématu něco kloudného řeknou.
Nejraději bych dostal odkaz na video nebo článek, kde je toto vysvětleno.

#2 01. 02. 2024 11:45

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Povrchová vrstva kapaliny, kohézní tlak

↑ Boban70:
U kapalin se projevuje tzv. povrchové napětí, tj. kapalina se snaží zaujmout co nejmenší povrch. Proto je přirozený tvar kapaliny koule.
Molekuly v povrchové vrstvě tvoří jakousi blánu, která má i jistou pevnost. Proto udrží lehké kovové předměty (např. jehlu, drobné mince.)
Nejedná se o plování dle Archimedova zákona.
Molekuly v povrchové vrstvě jsou přitažlivými silami vtahovány dovnitř kapaliny. U stěn nádoby též ke stěně.
Je-li výslednice ke stěně, kapalina stěny smáčí, povrch je malinko zvýšen (voda ve sklenici).
Je-li výslednice do kapaliny, kapalina stěny nesmáčí, povrch je malinko snížen (rtuť ve sklenici).

#3 01. 02. 2024 12:04 — Editoval Boban70 (01. 02. 2024 12:05)

Boban70
Zelenáč
Reputace:   

Děkuju za reakci, která ale nevysvětluje vlastnosti kohezního tlaku a hlavně proč se tento tlak neprojevuje v rámci celého objemu kapaliny dle podobného principu jako se projevuje tlak vzniklý působením vnější síly. Nebo, já jsem to teda stále nepochopil. Připouštím, že mi třeba prostě něco nedochází a chyba je na mojí straně.
Myslím ale, že už jsem našel video ze kterého začínám mít pocit, že tomu konečně rozumím.
https://www.youtube.com/watch?v=zMzqiAuOSz0

#4 01. 02. 2024 12:58

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

↑ Boban70:
Také jsem to video shlédl, je to dobré.
Molekula uvnitř kapaliny je přitahována sousedními molekulami ze všech stran, takže se ty síly ruší.
Molekula na povrchu není přitahována ze všech stran, je vtahována dovnitř kapaliny sousedními molekulami.

Někdy se molekule na povrchu podaří překonat přitažlivou sílu ostatních molekul a opustit kapalinu (vypařování).

Zápatí