Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 07. 2009 11:55

IGE
Zelenáč
Reputace:   

Optika

Potřeboval bych poradit s tímto úkolem:

"Optická soustava se zkládá ze dvou tenkých spojek, jejichž ohniskové vzdálenosti jsou: F1 = 10cm a f2 = 5 cm. Čočky jsou od sebe vzdáleny L = 35 cm. Předmět o velikosti h = 10cm se nachází ve zdálenosti d1 = 25 cm vlevo před čočkou. Určete kde se nachází obraz, jakou má velikost a jaké je příčné zvětšení celé této soustavy. Výpočet doplňte schématem zobrazení."

Za všechny reakce předem děkuji.

#2 11. 07. 2009 16:39

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Optika

↑ IGE:

Zdravím,

tato úloha neobsahuje žádnou zákeřnost - čočky jsou v takové vzdálenosti, že vzdálenost ohnísek se nepřekrývá, proto stačí, když si zakresliš vodorovnou osu, kolmo osě umístiš 1. spojku, ve  vzdálenosti 35 cm bude druhá spojka. Nalevo od první spojky umístiš předmět o výšce 10 cm a zakresliš jeho obraz po průchodu paprsků 1. čočkou.
Vzniklý obraz bude zároveň předmětem pro 2. čočku - opět zakresliš průchod paprsku a vznikne výsledný obraz za 2. čočkou. Obraz bude nepřevracený a zvětšený.

Postup pro kreslení paprsku a výpočty pro jednotlivé čočky, soustava čoček

Pokud se nějak zasekneš, tak se ozví tady - buď někdo z kolegů poradí nebo i já - ale až zítra. Ať se daří.

#3 11. 07. 2009 16:58

romansup
Zelenáč
Reputace:   

Pls poraďte: Ploskovypuklá čočka ze skla (indexu lomu 1,5) má opt.mohutnost 2D.
Jaké jsou poloměry křivosti obou opt.ploch?

#4 11. 07. 2009 17:17

IGE
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji. A jak se prosím počítá to zvětšení? Musím nejdřív vypočítat zvětšení jaké dává prvni čočka a pak z vzniklého zvětšení znovu, která tomu dává druhá? Nevím vůbec podle jakého vzorce to mám dělat, tak jestli bys mi s tím ještě mohl poradit, byl bych rád. Ze zvětšení pak už vím jak vypočítat výšku předmětu a i vzdálenosti již mám.

#5 11. 07. 2009 17:30

romansup
Zelenáč
Reputace:   

A ještě bych potřeboval poradit s druhým problémem: Předmět je vysoký 2cm a jeho vzdálenost od spojné čočkyje 4cm. Ohnisková vzdálenost jsou 2 cm. V jaké vzdálenosti se předmět zobrazí? Jaké bude zvětšení? Fakt jsem na fyziku talent -:))
Díky všem kdo zná výsledek? pls.

#6 11. 07. 2009 20:52 — Editoval marnes (11. 07. 2009 20:55)

marnes

Jo. A na začátku vás zdravím.

#7 11. 07. 2009 22:09 — Editoval marnes (11. 07. 2009 22:11)

marnes

↑ romansup:
Pls poraďte: Ploskovypuklá čočka ze skla (indexu lomu 1,5) má opt.mohutnost 2D.
Jaké jsou poloměry křivosti obou opt.ploch?

$\phi=(\frac{n_2 }{n_1 }-1)(\frac{1}{r_1 }+\frac{1}{r_2} )$

kde n2 index prostředí
n1 index vzduchu=1
tím že je plosko, tak r1 je oo, tudíž zlomek je nula, dosazuješ tedy do

$\phi=(\frac{n_2 }{n_1 }-1)\frac{1}{r_2} $
a tto už zvladneš

Jo. A na začátku vás zdravím.

#8 12. 07. 2009 13:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ IGE:

A jak se prosím počítá to zvětšení? Musím nejdřív vypočítat zvětšení jaké dává prvni čočka a pak z vzniklého zvětšení znovu, která tomu dává druhá?

Zdravím,

tak, jak navrhuješ (postupně) - ano, je to početně snadnější cesta, než odvození vzorce pro výpočet celkového zvětšení. Ze vztahu pro první čočku zjistime zvětšení a "novou výšku" předmětu (vzoru) a ze vztahu pro 2. čočku zjistime zvětšení pro 2. čočku a konečnou výšku obrazu po 2. zobrazení.

Celkové zvětšení vypočteme poměrem "poslední výšky" (obrazu) k původní výšce předmětu.

Pro výpočty používame, že $a'_1+a_2=d$

OK?

#9 13. 07. 2009 07:51

IGE
Zelenáč
Reputace:   

Už je to dobré. Děkuji mockrát. Nakonec jsem to zvládl i sám.

Zápatí