Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
potřeboval bych poradit s tímhle příkladem, vždycky jsem se dopracoval k chybnému výsledku
Jistý výrobek lze vyrobit dvěma technologickými postupy. U prvního postupu je pravděpodobnost výroby kvalitního výrobku 0,8, u druhého 0,9. Prvním postupem byly vyrobeny 3 výrobky, druhým postupem 4 výrobky. Určete pravděpodobnost, že všech 7 výrobků je kvalitních.
Další příklad s kterým si nevím rady. Budu asi potřebovat pomoct s více příkladama, doufám tedy, že mi budete radit, vím že jsem otravnej, ale potřebuju se to naučit na zkoušku.
Dva střelci A,B střílejí současně na terč. Pravděpodobnost zásahu střelcem A je 0,8. Určete pravděpodobnost zásahu střelcem B, víte-li, že pravděpodobnost zásahu právě jedním z obou střelců je 0,38.
Víme, že P toho, že se trefí právě jeden z nich je 0,38.
Co to znamená?
a) A se trefí a B ne
b) A se netrefí a B ano
Obě dílčí P se pak sčítají. P toho, že se B trefí označím jako x a proto pokud se A trefí, B se netrefí, to označím jako (1-x)
Výsledná P je tedy
a proto 
Pravděpodobnost, že se střelec B trefí je 0,7.
↑ ttopi:
super, díky moc, mám tady další
Dva střelci střílejí střídavě na cíl. Každý má 3 rány. Vítězí ten, kdo první zasáhne cíl. Určete pravděpodobnost, že zvítězí
a) první střelec
b) druhý střelec
je-li pravděpodobnost obou zásahu u obou stejná p=0,7
No, tady je to podle mě tak:
Když začne střílet první, tak má 0,7 že trefí a zvítězí. Ovšem pozor - pakliže netrefí, stále vyhrát může, protože pak se může netrefit i druhý střelec a první střílí znova.Může zas minout a střílí podruhé druhý ale opět může minout a pak má první 3. a poslední pokus aby zasáhl a vyhrál.
Jeho P bych tedy napsal jako součet 3 dílčích p. A sice 
P toho, že nevyhraje ani jeden je taková, že se 6x netrefí. Takže 
Když od 1 odečteme P výhry prvního a P výhry nikoho, dostaneme P výhry druhého střelce.
prosím o řešení
V každém ze 3 osudí jsou 3 bílé kuličky a 7 černých kuliček. Z prvního do druhého osudí náhodně přemístíme jednu kuličku a pak přemístíme náhodně jednu kuličku z druhého do třetího osudí. Určete pravděpodobnost, že kulička náhodně vybraná ze třetího osudí je bílá.
↑ ttopi:
Zdravím, tento postup je příliš dramatický pro mé chápání :-)
↑ hanos:
výroba kvalitních výrobků na různých linkách - jsou to jevy neslučitelné: pravděpodobnost, že se vyrobí jeden kvalitní výrobek na 1 lince je 0,8 a tento jev musí nastat zároven při výrobě druhého kvalitního a zároveň třetího kvalitního a zároveň musí na 2. lince podle stejného principu byt vyrobeno jeden kvalitní a zároveň druhý kvalitní ....proto máme 0,8*0,8*0,8*0,9*0,9*0,9*0,9
(je možné, že se tomu říká "výsledek opakovaných nezávislých pokusů", já používám pojem "průník neslučitelných jevů" a "pravidlo součínu")
↑ hanos:
Úloha na kuličky:
Vysoce bez záruky - prosím odborniky o kontrolu, děkuji :-) Zkusila bych tento postup:
1. přeložení - s pravděpodobnosti 3/10 vytahnu bilou kuličku (v tomto případě v 2. táhu budu mít 4 bílé + 7 černých) nebo s pravděpodobnosti 7/10 vytahnu černou kuličku (v 2. tahu budu mít 3 bíle a 8 černých)
2. přeložení:
s pravděpodobnosti 4/11 vytahnu bílou (pro 3.- tah budu mít 4 bílé a 7 černých) nebo s pravděpodobnosti 7/11 vytahnu černou (pro 3. tah budu mít 3 bilé a 8 černých)
NEBO
s pravděpodobnosti 3/11 vytahnu bílou (pro 3. tah budu mít 4 bílé a 7 černých) nebo s pravděpodobnosti 8/11 vytahnu černou (pro 3. tah budu mít 3 bilé a 8 černých)
3. Tah: s pravděpdobnosti 4/11 vytahnu bílou nebo 3/11 vytahnu bilou.
Ted to posbírám do jednoho zápisu, přičemž "nebo" budu nahrazovat "plus". "Zároveň" budu nahrazovat násobením (procházím všechny cesty) od 1 tahu - nejlépe je to nakreslit do takových stromů):
http://forum.matweb.cz/upload/1246218298-pravd.JPG
3/10* 4/11 * 4/11 + 3/10 *7/11*3/11 + 7/10 * 8/11 * 3/11 + 7/10 *3/11*4/11
může být?
Edit: přidala jsem obrázek stromu a opravila jsem překlepy.
S těma kuličkama bych to počítal takto:
1) 3/10 * 4/11 * 4/11 = 24/605
2) 3/10 * 7/11 * 3/11 = 63/1210
3) 7/10 * 3/11 * 4/11 = 42/605
4) 7/10 * 8/11 * 3/11 = 85/605
Sečtu 1-4 a vyjde
3/10 * 4/11 * 4/11 + 3/10 * 7/11 * 3/11 + 7/10 * 3/11 * 4/11 + 7/10 * 8/11 * 3/11 = 3/10
↑ jelena: má správný postup, ale asi se tam někde v nějakém čísle přepsala.
Vydělíme počet kladných možností celkovým počtem možností.
Dále předpokládám, že ve výčtu písmen ti chybí jednou T, budu ho tedy počítat 2x.
Celkový počet možností jsou permutace s opakováním, čili
Kladných možností je: Chceme pouze slovo MATEMATIKA, přičemž písmeno A v něm lze uspořádat 3! způsoby, písmeno T 2! možnostma a písmeno M také 2! možnostma, dohromady je tedy kladných možností
- možnosti se mezi sebou samozřejmě násobí.
Pak
pokud jsem správně počítal.