Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 04. 2024 19:24

<h1>dydy</h1>
Reputace:   

výpočet difrakce a Poklesu světelnosti dalekohledu před objektivem

Jakým způsobem se spočte světelnost soustavy objektiv+dalekohled?? Co tam hraje roli za parametry? Velikost obrazového pole,  vzájemné umístění   okuláru dalekohledu, velikost obrazu za okulárem ,
, umístění  dalekohledu  na ose.

Mám parametry: velikost čipu, světelnost objektivu,  ohnisková vzdálenost, zvětšení dalekohledu, velikost předního členu dalekohledu.

Konkrétně a jednoduše: lze to považovat nebo k tomu přistupovat, jako kdyby šlo o 10násobný telekonvertor???  (Kromě doočí bjijícího rozdílu, že telekonvertor se dává za objektiv a ne před))   TO asi ne, protože tam je podle mě nepoměr mezi velikostmi obrazu a třeba stane se, že zaclonění způsobí zmenšení poloměru obrazového pole na  na s jedním fotoaparátem znatelně (už 2.8 je limitující) a na jiném fotoaparátu

Pak mám ještě praktický dotaz, ostření má  2 stupně volnosti (v nějakém rozmezí) - lze ostřit na dalekohledu i na fotoaparátu - pokud zaostřím moc na fotoaparátu daleko, musím to kompenzovat zaostřením blíž na  fotoaparátu . Kde leží optimální bod z hlediska ostrosti a přenosu světla (při velmi blízkých vzdálenostech klesá efektivní světlnost až na 1/4 při 1:1)
a v jaké vzdálenosti mít  dalekohled od objektivu? Tím, že jde o afokální systém(dalekohled), to nemá vliv na zostření, zmenšuje se poloměro brazového pole. Ale zároveň si myslím, že se může měnit i sekundární jevy jako aberace, koma, atd.

Zápatí