Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Jakým způsobem se spočte světelnost soustavy objektiv+dalekohled?? Co tam hraje roli za parametry? Velikost obrazového pole, vzájemné umístění okuláru dalekohledu, velikost obrazu za okulárem ,
, umístění dalekohledu na ose.
Mám parametry: velikost čipu, světelnost objektivu, ohnisková vzdálenost, zvětšení dalekohledu, velikost předního členu dalekohledu.
Konkrétně a jednoduše: lze to považovat nebo k tomu přistupovat, jako kdyby šlo o 10násobný telekonvertor??? (Kromě doočí bjijícího rozdílu, že telekonvertor se dává za objektiv a ne před)) TO asi ne, protože tam je podle mě nepoměr mezi velikostmi obrazu a třeba stane se, že zaclonění způsobí zmenšení poloměru obrazového pole na na s jedním fotoaparátem znatelně (už 2.8 je limitující) a na jiném fotoaparátu
Pak mám ještě praktický dotaz, ostření má 2 stupně volnosti (v nějakém rozmezí) - lze ostřit na dalekohledu i na fotoaparátu - pokud zaostřím moc na fotoaparátu daleko, musím to kompenzovat zaostřením blíž na fotoaparátu . Kde leží optimální bod z hlediska ostrosti a přenosu světla (při velmi blízkých vzdálenostech klesá efektivní světlnost až na 1/4 při 1:1)
a v jaké vzdálenosti mít dalekohled od objektivu? Tím, že jde o afokální systém(dalekohled), to nemá vliv na zostření, zmenšuje se poloměro brazového pole. Ale zároveň si myslím, že se může měnit i sekundární jevy jako aberace, koma, atd.
Stránky: 1