Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 05. 2024 17:19

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

T-Test

Zdravím,

v souvislosti s mým předešlým příspěvkem ohledně chí-kvadrát testu mám následující otázku. Když v rámci nějakého měření pracuji s hodnotami rychlostmi, které tedy nejsou diskrétní kategorické proměnné, je vhodné použití Studentova t-testu? V rámci definice a práce s touto metodou mi přijde, že se pro takové měření jedná o nejvhodnější vyhodnocovací způsob.

Pokud tedy opravdu použiji t-test, chtěl bych se zeptat, zdali se v případě měření rychlosti příjmu např. při použití parity a bez použití parity jedná o párový t-test, kdy porovnávám rozdíly před a po? Případně pokud bych zvolil nepárový dvojvýběrový t-test, způsobilo by to nějakou zásadní změnu v interpretaci výsledku?

Předem děkuji.

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

• (téma jako vyřešené označil(a) FRhapsody)

#2 05. 05. 2024 11:46

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: T-Test

↑ FRhapsody:
Bylo by asi nutno znát konkrétní zadání.
Dvouvýběrový test předpokládá nezávislost všech veličin. Pokud použiji místo párového testu dvouvýběrový, může se dojít k nesmyslným výsledkům.

#3 05. 05. 2024 17:09

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

↑ Richard Tuček: V tomhle případě bych měl měřit rychlost příjmu pro předem dané typy souborů a předem dané nastavení rychlosti apod., což by bylo identické v průběhu měření bez parity a s paritou. Intuitivně jsem z tohoto odvodil, že jednotlivé výsledky by měly být spolu provázány a z definice párového t-testu a příkladu jeho použití mi to přijde jako jeho obdoba.

Když tak pro přiblížení posílám ukázku tabulky získané při měření https://media.discordapp.net/attachment … height=676

Samotné hodnoty v obou sloupcích reprezentují rychlost příjmu v b/s a naměřené hodnoty na řádcích jsou pro stejnou situaci (stejný druh souboru, stejnou délku kabelu apod.) pouze s rozdílnou paritou. To zadání mi tedy přijde podobné jako nějaký ideální příklad párového t-testu, kde bych porovnával výkonnost stejných zaměstnanců při dvou různých teplotách.

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

#4 05. 05. 2024 20:13

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

↑ FRhapsody:
Díval jsem se na tu tabulku, zkusil bych párový test.
Testy jsou v učebnicích statistiky, také na mém webu www.tucekweb.info, sekce vyšší matematika
Mnohé statistické programy jsou tzv. černé skříňky (blackboxy).
Zadáme data, vyjede výsledek, ale nevíme, jak se k nim dospělo.

Zápatí