Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
v souvislosti s mým předešlým příspěvkem ohledně chí-kvadrát testu mám následující otázku. Když v rámci nějakého měření pracuji s hodnotami rychlostmi, které tedy nejsou diskrétní kategorické proměnné, je vhodné použití Studentova t-testu? V rámci definice a práce s touto metodou mi přijde, že se pro takové měření jedná o nejvhodnější vyhodnocovací způsob.
Pokud tedy opravdu použiji t-test, chtěl bych se zeptat, zdali se v případě měření rychlosti příjmu např. při použití parity a bez použití parity jedná o párový t-test, kdy porovnávám rozdíly před a po? Případně pokud bych zvolil nepárový dvojvýběrový t-test, způsobilo by to nějakou zásadní změnu v interpretaci výsledku?
Předem děkuji.
↑ FRhapsody:
Bylo by asi nutno znát konkrétní zadání.
Dvouvýběrový test předpokládá nezávislost všech veličin. Pokud použiji místo párového testu dvouvýběrový, může se dojít k nesmyslným výsledkům.
↑ Richard Tuček: V tomhle případě bych měl měřit rychlost příjmu pro předem dané typy souborů a předem dané nastavení rychlosti apod., což by bylo identické v průběhu měření bez parity a s paritou. Intuitivně jsem z tohoto odvodil, že jednotlivé výsledky by měly být spolu provázány a z definice párového t-testu a příkladu jeho použití mi to přijde jako jeho obdoba.
Když tak pro přiblížení posílám ukázku tabulky získané při měření https://media.discordapp.net/attachment … height=676
Samotné hodnoty v obou sloupcích reprezentují rychlost příjmu v b/s a naměřené hodnoty na řádcích jsou pro stejnou situaci (stejný druh souboru, stejnou délku kabelu apod.) pouze s rozdílnou paritou. To zadání mi tedy přijde podobné jako nějaký ideální příklad párového t-testu, kde bych porovnával výkonnost stejných zaměstnanců při dvou různých teplotách.
↑ FRhapsody:
Díval jsem se na tu tabulku, zkusil bych párový test.
Testy jsou v učebnicích statistiky, také na mém webu www.tucekweb.info, sekce vyšší matematika
Mnohé statistické programy jsou tzv. černé skříňky (blackboxy).
Zadáme data, vyjede výsledek, ale nevíme, jak se k nim dospělo.