Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám tady příklad na rozklad sil a vůbec si s ním nevím rady, pomůže mi s ním prosím někdo.
Konzola na obrázku č. 4 je zatížena tělesem o hmotnosti 30 kg. Výška nosníku je 30 cm, vodorovná délka 40 cm a úhel se stěnou je 50°. Jak velké síly F1 a F2 působí na ramena konzoly?
Obrázek: Obrázek
Předem děkuji za pomoc.
↑ Petus:
Stačí si nakreslit rovnoběžník sil, převést to na řešení pravoúhlého trojúhelníka (goniometrické funkce).
Tíha tělesa se rozloží na 2 složky, souběžně s rameny.
V horním šikmém ramenu bude tah, v dolním vodorovném ramenu bude tlak.
Horní rameno je dobré myšleně prodloužit, pak bude jasný rovnoběžník sil.
(obrázek zde udělat neumím)
↑ Richard Tuček: Problém ale je, že to nemůže být pravoúhlý trojúhelník - pokud by měl stranu a = 30cm a stranu b = 40cm, tak úhel nemůže být 50° - takový pravoúhlý trojúhelník nelze sestrojit - na Googlu si najdi nějakou stránku kam zadáš dvě strany a tento úhel a uvidíš že by to muselo být něco kolem 53° 13'
On ten obrázek je trochu zavádějící, v místech spoje nosníků (na špičce konzole) i v místech přichycení ke zdi by měly být nakreslené kloubové spoje. Aby bylo jasné, že nosníky mohou být namáhány jen v tahu či tlaku, a nejsou ve zdi upevněny natvrdo (vektnuté).
Obecný postup je vyjádřit všechny síly co tam působí, a neznámé síly určit tak, aby celková síla působící na nos konzoly byla nulová. Protože jinak by se dal do pohybu, že. Jasně, je to trochu nepřirozené, my víme že konzola je připevněná ke zdi a do pohybu se prostě dát nemůže. Ale při analýze takto uvažovat musíme - že vzniklé síly jsou přesně takové, aby jejich výslednice byla nulová.
Dále si musíme nějak zvolit souřadný systém, ideálně tak, aby se nám to snadno počítalo. V principu to jde i bez toho, ale podle mě je to jednodušší s ním. Takže třeba osa x bude vodorovná a osa y bude svislá.
Závaží působí svoji tíhou (to je taky síla) ve svislém směru. Tedy
Vodorovná část konzoly působí pouze vodorovnou silou (díky těm kloubům co má na konci):
A ta šikmá část konzoly působí šknou silou
Je důležité si uvědomit, co je ten úhel - v tomto případě je to tak, že když bude alpha = 90° bude konzola vodorovně, když bude 0° tak bude svisle.
Více sil už tam není. Takže celková síla musí být nulová, tedy i její složky Fx a Fy musí být nulové. Tak to sečteme a máme:
když tam ještě dosadíme tak
Máme dvě rovnice, v nich dvě neznámé (Fv_x a Fš), takže by neměl být problém to vyřešit.
Uznávám, že postup je poněkud kostrbatý, zejména to označení sil Fv a Fš, ale za to já nemůžu. Když by sis v tom obrázku označil jednotlivé nosníky písmeny třeba a namaloval ten úhel, aby bylo jasné, k čemu se jednotlivé síly vztahují, šlo by to i lépe.
A určitě se to dá udělat i bez toho rozkladu sil na složky x,y, ale to už by šlo bez obrázku dost blbě. Ale mě tohle přijde takové přímočaré.