Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nejsem si schopen poradit s úlohou níže, mohli by jste mi, prosím, nastínit postup?
Jednofázový řízený usměrňovač v můstkovém zapojení je připojen k síti 3 x 400/230 V na napětí fázové a je zatěžován rezistorem s odporem 32 Ω. Jak velký řídící úhel α je nutno nastavit na tyristorech usměrňovače, aby střední hodnota proudu zátěží byla 5 A? Tentýž usměrňovač poté připojíme na napětí sdružené. Jak se změní střední hodnota proudu zátěží, jestliže řídící úhel zůstal zachován?
Předpokládám, že nejprve musím za pomocí odporu 32 Ω a střední hodnoty proudu 5 A určit, že střední hodnota napětí je rovna 160 V a z toho následně bych měl být schopen určit řídící úhel, pravděpodobně za pomoci vzorce pro výpočet střední hodnoty usměrněného napětí. Tady jsem ovšem v koncích. Je správným postupem dosazovat různé cosiny řídícího úhlu, dokud nebude výsledkem mnou určených 160 V, nebo na to jdu úplně špatně, a pokud na to jdu špatně, mohli byste mne prosím pošťouchnout správným směrem? :)
Nejdřív napiš ten vzorec, co dává střední hodnotu napětí v závislosti na úhlu (pokud ho znáš) a pak můžeme řešit, jak se to počítá. Je možné, že to půjde udělat pomocí cyklometrických funkcí (což jsou inverzní funkce k těm goniometrickým).
Střední hodnota na výstupu normálního dvojcestného usměrňovače je
[mathjax]U_s = U_m\frac{1}{\pi}\int_{0}^{\pi} \sin(x) dx = U_m\frac{1}{\pi}[-\cos(x)]_0^{\pi} = U_m\frac{1}{\pi}(-\cos(\pi) + \cos(0)) = U_m\frac{1}{\pi} (1 + 1)[/mathjax]
Pokud je to řízený usměrňovač, který se otevře až při úhlu alpha, tak je to
[mathjax]U_s = U_m\frac{1}{\pi}\int_{\alpha}^{\pi} \sin(x) dx = U_m\frac{1}{\pi}[-\cos(x)]_{\alpha}^{\pi} = U_m\frac{1}{\pi}(-\cos(\pi) + \cos(\alpha)) = U_m\frac{1}{\pi} (1 + \cos(\alpha))[/mathjax]
Aspoň teda myslím, nemám čas to ověřovat.
↑ MichalAld: Napísal si to jednoducho a zrozumiteľne. :-)
↑ Martis1: Tyristory vyhoď a používaj výkonové tranzistory s PWM.