Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, mám za úlohu urobiť dokaz a chcel by som požiadať o pomoc. Úloha je v angličtine:
Let [mathjax]S_3[/mathjax] be the symmetric group of permutations on 3 elements [mathjax]\{\overline{1},\overline{2},\overline{3}\}[/mathjax].
Consider [mathjax]\mathbb{C}[\overline{1},\overline{2},\overline{3}][/mathjax], the permutation [mathjax]S_3[/mathjax]-module, with elements [mathjax]a \overline{1} + b\overline{2} + c\overline{3}[/mathjax] for [mathjax]a,b,c \in \mathbb{C}[/mathjax] and action [mathjax]g(a\overline{1} + b \overline{2} + c \overline{3} ) = a g \overline{1} + b g \overline{2} + c g \overline{3} [/mathjax] where [mathjax]g \in S_3[/mathjax].
a) Show that the vector subspace [mathjax]\langle \overline{1} + \overline{2} + \overline{3} \rangle \le[\overline{1},\overline{2},\overline{3}][/mathjax] is a [mathjax]S_3[/mathjax]-submodule and isomorphic to the trivial [mathjax]S_3[/mathjax]-module [mathjax]\mathbb{C}[/mathjax].
b) Show that the vector subspace [mathjax]\langle \overline{2} - \overline{1}, + \overline{3}-\overline{2} \rangle \le \mathbb{C} [\overline{1}, \overline{2}, \overline{3}][/mathjax] is also an [mathjax]S_3[/mathjax]-submodule and that [mathjax]\langle \overline{2} - \overline{1}, + \overline{3}-\overline{2} \rangle + \langle \overline{1} + \overline{2} + \overline{3} \rangle = \mathbb{C} [\overline{1}, \overline{2}, \overline{3}][/mathjax]
a) Ja myslím, že stačí ukázať, že vektorový podporiestor [mathjax]\langle \overline{1} + \overline{2} + \overline{3}\rangle[/mathjax] je proste module, to by som urobil jednoducho tak, že by som overil, že splňuje podmienky, ktoré sú kladené na module z definície, je to tak?
b) v tom bečku neviem ako na to.

↑ justalgebra:
Pojem permutace chápu, pojem vektorového podprostoru chápu, ale zadání jsem asi nepochopil.