Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
nemůžu přijít na jednu věc: představme si místnost, ve které je vakuum. Když se uprostřed té mísnosti objeví míček, bude padat k podlaze volným pádem, tedy pohybem rovnoměrně zrychleným, kde zrychlení bude rovné tíhové síle gravitačního pole Země. V bodě odrazu od podlahy bude mít pohyb nějakou rychlost. Když se odrazí, změní se pohyb na vrh svislý vzhůru. A tady začíná to, co nechápu. Odrazí se těleso do stejné výšky, jaká byla ta, ze které padalo? Podotýkám, že zanedbávám veškerý odpor prostředí. Bude se tedy potom míček chovat jako takové perpetuum mobile? Dík za reakce
Míček předá část svoji kinetické energie podlaze, a to nárazem do podlahy. Tato předaná energie se projeví např. mimo jiné i jako mírný otřes podlahy, zvuková vlna šířící se podlahou apod. Míček tudíž po odrazu nevystoupá do původní výšky.
To je zákon o zachování energie.
Aha, to jsem nevěděl. Děkuji za reakci. Napsal jsem počítačový program na simulaci fyziky s pouze nejzákladnější implementací zákonů a proto mi míček skákal pořád do stejné výšky. Teď zbývá implementovat chybějící funkcionalitu. Ještě jednou díky.
Pokud ale zanedbáme zmíněné jevy při nárazu (což se na středních školách většinou dělá), tak míček opravdu stejné výšky dosáhne (podle ZZE).
Ano, vycházím ze 'znalostí', které jsem získal na střední škole. Zaímavé ovšem je, že se nám o tom učitel nikdy nezmínil. Zrovna tohle mi totiž přijde dost zajímavé. Opět děkuji za reakci a přeji příjemný den.