Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Chtěl bych se poradit.
Mám doma protahovačku na prkna.
Zdvih probíha elektricky.
Chci se zeptat, jestli existuje nebo je nějaký vzorec na výpočet zdvihu.
Chci aby to fungovalo tak, že si najedu stolem do nějaké pozice, protáhnu zkušební prkno, pak změřím posuvným měřítkem protáhnuté prkno a hodnotu zapíšu do stroje.
Pak když zadám do stroje například 200 mm, tak aby stůl najel na 200mm.
Jde o to, že ten stul vyjede ne uplně nahoru ale asi 5 mm od horní hrany nože. Takže enkoder nepočíta dílky od 0 mm ale až od 5mm.
Neznáte nějaký fajn výpočet?
Ano, to je taková typická vysokoškolská úloha.
Ale začal bych tím, že bys mohl vysvětlit, co znamená ono "zapíšu hodnotu do stroje".
Já to mám na soustruhu tak, že když obrobím díl, a změřím ho, a naměřím třeba 37.25mm, a to dám do odměřování jako aktuální polohu, no tak když pak nastavím 30mm, tak to dělá 30mm (v rámci možností, samozřejmě). A je úplně jedno, kde má enkodér nulu. Předpokládal bych, že u hoblovky to bude fungovat stejně.
↑ MichalAld: ano to máš pravdu. Tak jak to máš u soustruhu bych to chtěl.
Akorát u protahovacky je to tak že ten stůl nikdy nejede na nulu ale pouze 5 milimetrů od nože horního. Takže enkoder bude mít nulu v těch 5 milimetrech.
Ale mě nůž taky nejede na nulu. A nebo ano, ale to je přece jedno. Protože je jedno, kde má enkodér nulu. Protože ta nula se právě nastaví tím, že tam něco obrobíš a pak zadáš jak je to velké. Čímž nastavíš nulu enkodéru na nulu stroje, i když se tam fyzicky nedá dojet.
Pokud nemáš možnost nulu nastavit, no tak si to uděláš ručně - enkodér obsahuje hodnotu x, vyrobíš při tom prkno o tloušťce t, z toho ti vyjde offset
offs = x - t
a když chceš jinou tloušťku prkna, třeba l, tak musíš nastavit na snímači hodnotu y
y = l + offs
Je možné, že mám někde chybně znaménko, ale na to asi rychle přijdeš.
Nicméně mě tohle dělá ten odměřovač na soustruhu sám, tím, že tam zadám velikost aktuálního výrobku, tak si to ten offset nastaví samo a pak jej to taky automaticky připočítává.
↑ MichalAld:
Dobře moc děkuji.
Takže nastavím na ENKODERU v těch 5 mm třeba 100.
Pak najedu někde stolem enkoder bude ukazovat třeba 150.
Pak protahnu zkušební prkno a zaměřím ho.
Bude mít třeba 100mm.
Takze bude 150 enkoder - 100mm = 50 offset
Teď budu chtít najet na 200mm.
Tak dám 200 + 50 = 250
Takže na ENKODERU nastavím 250 a najedu na 200mm.
Chapu to správně?
Nějak jsem se v tom popisu ztratil... ale běžná praxe je, že protáhneš prkno, změříš a ono má 12.34 mm. Tak do odměřování naťukáš 12.34 a od tohoto okamžiku co ukáže odměřování, takové prkno ti to vyrobí. Je to zařízení pro truhláře, ne pro matematiky, funguje úplně jednoduše :-)
Milanek321 napsal(a):
↑ MichalAld:
Dobře moc děkuji.
Takže nastavím na ENKODERU v těch 5 mm třeba 100.
No né, v 5mm tam nastavíš 5mm.
Samozřejmě - enkodér musí počítat milimetry. Pokud počítá něco jiného, musíš to nejdřív přenásobit příslušným měřítkem.
↑ MichalAld:
Já dávám příklad
Enkoder můžu nulovat jak chci takže lepší mi bude zapsat číslo 100 třeba aby nešel do mínusu.
Stůl mi vyjede max cca 5mm od horní hrany nože.
V této pozici by h nastavil enkoder třeba na 100 dílku.
Udělal bych Teda ten offset.
Enkoder - tloušťka prkna = offset.
Teď chci teda ENKODERU říci dílky
Offset + požadovaný rozměr = výsledek pro enkoder.
Chápu to správně?