Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, ahoj kolegové!
Mám trochu problém s CPM. Narážím na omezenost zdrojů.
Viz:
Mé řešení:
a
Určitě je problém u B, C a D, ale dle mě máme velké časové rezervy?? Takže pracovníci to zvládnou - ale někde tam je asi chyba a čitel mi to pořád vrací.
Díky za návrhy a nápady. Rád oplatím jindy s něčím jiným
Zdravím,
v grafu jsem chybu nenašla (doufám). Když kreslím rezervy, tak problém vidím zde: pro D-E potřebuji 3 hodiny a 3 osoby, pokračuji E-F - potřebuji 3 hodiny a 3 osoby, přičemž zde časové rezervy nejsou. Souběžně mi mají běžet činnosti B-F a C-F, pro každou potřebuji 2 osoby. Časovou rezervu zde sice mám (na B-F a na C-F), ale všechny síly jsou plně využity na D-E, E-F.
Dál jsem na problém nenarazila. Je povoleno prodloužit dobu trvání, pokud narazíme na omezenost zdroje, zkus se podívat do materiálů, zda jste tuto variantu rozebírali (je však nutné dobu prodloužení minimalizovat). Jinou možnost zatím nevidím.
Děkuji za upřesnění k materiálům.
↑ jelena:
A to prodloužení doby trvání, to by znamenalo přeorganizovat činnosti tak, aby seděly zdroje a rezervy? Ale my máme určeno, jak to má jít za sebou, to bychom si mohli tedy změnit? :)
↑ martip002:
tak určitě nezačneme instalaci, když nemáme nakoupeno :-) My máme prostor pouze natáhnout dobu v úseku od A do F. Ale musíme z materiálů vědět, že to je povoleno a jakou technikou máme dovoleno optimalizovat.
↑ martip002:
Zdravím, moc možností nevidím. Zvolím metodu "maximálního využití zdroje" a nejdřív zrealizuji D-E, E-F. Činnosti B-F, C-F musí počkat a potom proběhnou až za sebou (jelikož na každou potřebuji 2 osoby). Tedy mi celková kritická cesta prodlouží o 4 dny.
Pro pořádek předvedu, že žádná další metoda (zvolit "aktivity minimálně náročné na zdroje", zvolit "aktivity kritické cesty" (to volím i prvním postupem) apod.) nevedou k lepší optimalizaci. Tyto heuristické metody (pěkná názvy) někde v materiálech musíte mít. Něco podobného jako zde vzorce od 8.4.22), bohužel žádný materiál v ČJ nevidím, ale dle zápisu vzorců se pokus dohledat něco i u vás.
Stačí tak? Děkuji.
Zdravím,
zpráva pro všechny:
Momentálně studuji MBA, tento příklad jsme tam dostali i v roce 2024. Řešení odsouhlasené lektorem za "A" mám, dalo mi zabrat, stálo mne hodně času a energie. Musel jsem dohledat všechny svoje poznámky a cvičení k předmětu Projektový management na F6 VŠE Praha, prostě peklo. Proto mi přijde akademicky neetické dát sem řešení jen tak. Možná se to dá řešit na osobní konzultaci někde v Praze.
Pěkný den.
Geofrey.
↑ geofreypeyrac@yahoo.com:
To je jako kdybys zakazoval počítače, protože v 19. století museli všechno počítat ručně.
Pokud ten příkald není z nějaké soutěže, apod. (viz pravidla), tak se sem dát může.