Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 09. 2024 14:25

roman.1
Zelenáč
Reputace:   

Pozorování západu Slunce

Ahoj,
A) jsem úplný laik, ale snaživý :-)
B) pokud bych měl poslat dotaz jinam, prosím dejte vědět kam
C) a trochu se stydím, že mi to nejde vyřešit...

Můj dotaz - stojím na břehu moře a sleduji západ slunce, mám 180 cm. Vedle mě dítě, které má 100 cm - o kolik sec dříve uvidí dite slunce zapadnout?

ChatGPT a jiní se s odpověďmi liší od 19 sec do 2,5 min... Já zkoušel počítat, ale:
1. Vzdálenost obzoru ještě asi dám
2. No, ale pak to začíná. Jednak nevím, jak vlastně přesně postupovat dále a druhak nevím, co lze "beztrestně" zanedbat a co při vzdálenosti Slunce provede ve výpočtu zásadní rozdíl.
3. Rozdíl vzdálenosti bodů, které vidí dospělý vs. dítě mi vyšel cca 1,2 km. Lze to zanedbat a brát jako jeden bod? Nebo nelze a je nutné brát v potaz i zaoblení Země?
4. Je potřeba brát v potaz i zaoblenou dráhu Slunce, a to, že se může také vzdalovat nebo přibližovat?

Faktorů ke zvážení je asi ještě více - mě ještě napadlo...
Dejme si jeden referenční čas a bod, např.:
Datum: 1.9.2024
Místo: 39,8116109, 15,7869854 (Scalea, Itálie)
(Nebo pokud by to situaci komplikovalo, zvolte klidně jiný.)

Uměl byste mi to někdo prosím spočítat a vysvětlit?
Díky :-)
Roman

#2 02. 09. 2024 17:33

check_drummer
Reputace:   105 

Re: Pozorování západu Slunce

Ahoj, zkusi bych spočítat rozdíl úhlů k obzoru u dospělého a u dítěte. Ale to samo asi stačit nebude, podle mě si nemůžeš zvolit libovolně místo, kde budeš západ pozorovat - na různých místech bude ten časový rozdíl jiný, protože Slunce bude zapadat "jinak šikmo".

A Chat botům bych nevěřil, maximálně bych je použil pro konntrolu abych si ověřil jak moc jsou blbí. :-)

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 03. 09. 2024 12:12 — Editoval Eratosthenes (03. 09. 2024 12:18)

Eratosthenes
Reputace:   134 

↑ roman.1:

Podle mě je úloha nekorektní. Její řešení totiž závisí (minimálně) na zeměpisné šířce a roční době. V blízkosti rovníku to bude nejspíš pár minut. V blízkosti severního polárního kruhu to ale bude úplně jinak. Situace: člověk vysoký 140 cm uvidí, jak se "zapadající" slunce dotkne obzoru, a pak začne zase stoupat. V okamžiku tohoto "dotyku" má dítě slunce již za obzorem  (tj. má "po západu slunce"), kdežto člověk vysoký 180 cm má slunce stále nad obzorem a žádný "západ" nezaznamená.

Korektní úloha na toto téma: Loď, dána výška stožáru a rychlost, kterou pluje ke břehu...

Budoucnost patří aluminiu.

#4 03. 09. 2024 16:04

surovec
Reputace:   24 

↑ roman.1:
Zkusil jsem to pro 22. září (podzimní rovnodennost, lépe se to počítá) a 40° severní šířky (Scalea, mimochodem moc krásné místo). Mně to vyšlo řádově jednotky sekund (3 až 5 s)...

#5 03. 09. 2024 23:10

Eratosthenes
Reputace:   134 

↑ surovec:

S datem a zeměpisnou šířkou korektní a komplikovanější než ta moje loď.  V rovnodennosti zas až tak moc ne, ale stejně by se mi to počítat nechtělo :-)

Budoucnost patří aluminiu.

Zápatí