Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chci se ujistit, jestli mám pravdu.
Pokud konám zkoušku ze tří předmětů, typicky třeba SZZ, pak chápu správně, že pokud si spočtu pravděpodobnost losování otázky z těch, které umím (tzn. z balíku např. 30 otázek losuju dvě) u všech předmětů, pak pravděpodobnost úspěchu u SZZ spočtu jako součin všech tří dílčích pravděpodobností? Chápu to jako nezávislé jevy, podle mě totiž úspěch v jednom předmětu neovlivňuje úspěch v druhém předmětu atp.
Stejně tak analogicky, pokud v jednom předmětu losuju otázky ze dvou skupin otázek, pak také na to mohu pohlížet jako na nezávislé jevy a tudíž výslednou pravděpodobnost jako součin pravděpodobnosti losu ze skupiny A a ze skupiny B?
Díky
↑ matge:
Ano, můžeme na to pohlížet jako na nezávislé jevy.
Nechť např. z každého předmětu umím polovinu otázek. Pak mám pravd., že prolezu je (1/2)^3,
pokud dostanu z každého předmětu 1 otázku.
Pokud losuji 2 otázky, pak jde o to, zda musím umět obě, či stačí umět jednu z nich.