Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pozdravujem,
ktory dokaz sa
http://www.cut-the-knot.org/pythagoras/Butterfly.shtml
vam najviac paci?
↑ Eratosthenes:
Ahoj, jedná se o Proof 2 z Vanokova odkazu. Tím ale nechci říct že bys ho opsal. :-)
Pozdravujem ↑ check_drummer:,
No z motylikmi je to tazko vybrat.
A co taky dokaz, co pouziva komplexne cisla?
check_drummer napsal(a):
↑ Eratosthenes:
Ahoj, jedná se o Proof 2 z Vanokova odkazu. Tím ale nechci říct že bys ho opsal. :-)
Naozaj :-))
Ale fakt jsem to neopsal. Ty důkazy se mi nechtělo louskat, a tak jsem jenom tak proletěl obrázky a žádný na nějaké obvodové úhly nevypadal. Tak jsem holt objevil Ameriku. To se občas stává...
vanok napsal(a):
Pozdravujem ↑ check_drummer:,
A co taky dokaz, co pouziva komplexne cisla?
Abych se přiznal, nevidím nějaký speciální přínos komplexních čísel oproti běžným analytickým výpočtům. A ty mi přijdou dost komplikované, i když se možná pletu (nezkoušel jsem).
Pozdravujem,
Tu je jeden taky dokaz
https://www.cut-the-knot.org/triangle/B … bers.shtml .
Co sa tyka pouzitia komplexnych cisiel v geometrii . To je velmi zaujimave sa nad tym zamysliet.
↑ vanok:
Ahoj, nevypadá to úplně přímočře, možná přes analytickou geometrii by to bylo snadnější nebo stejně pracné...
↑ check_drummer:,
Pozdravujem, tak urcite by bolo uzitocne o tom pouziti komplexnych cisiel podrobnejisie popisat .
↑ check_drummer:
Pozdravujem,
Prvy priklad pouzitia komlexnych cisiel v geometrii:
Rieste v [mathjax]\mathbb{C}[/mathjax] system rovnic
[mathjax]z_1+z_2+z_3=1 [/mathjax] (1)
[mathjax]|z_1|=|z_2|=|z_3|=1 [/mathjax] (2)
[mathjax]z_1z_2
z_3=1 [/mathjax] (3)
Hned mozme konstatovat, ze system z #12 ma aspon jedno riesenie (1, i, -i).
Tiez ze, ak ze [mathjax] ( z_1, z_2, z_3)[/mathjax] tak,aj [mathjax] ( z_p(1), z_p(2), z_p(3))[/mathjax] je riesenie pre kazdu permutaciu p mnoziny [mathjax]\{1, 2, 3\}[/mathjax].
Tiez vieme ze sa pise vo forme z=x +i.y .
Tiez mame ( polarnej forme), ze [mathjax]z=\varrho e^{i.\theta}[/mathjax]
Co da pre [mathjax]z_1=\varrho_1e^{i.\theta_1}[/mathjax], [mathjax]z_2=\varrho_2e^{i.\theta_2}[/mathjax] a [mathjax]z_3=\varrho_3e^{i.\theta_3}[/mathjax] v rovniciach (2) [mathjax]\varrho_1=\varrho_2=\varrho_3=1[/mathjax] a
vdaka rovnici (3) uhly [mathjax]\theta_1, \theta_2, \theta_3 [/mathjax] mozme vybrat v intervale [mathjax][-\pi, \pi[[/mathjax]take, ze [mathjax]\theta_1+\theta_2+\theta_3 =0 [mod 2\pi][/mathjax].