Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#51 28. 11. 2024 21:54

MichalAld
Moderátor
Reputace:   127 

Re: Dukaz linearni algebra

check_drummer napsal(a):

↑↑ MichalAld:
Pokud dokážeš indukcí ten krok z n do n-1, tak pak ano, ale pak už žádný spor nebude potřeba, už to bude dokázané. Ale nevím co myslíš tím "to" - dokazuješ to tvrzení co se chce dokázat (V), nebo jeho negaci? Dokazuješ pro všechna n V(n)=>V(n-1) a nebo nonV(n)=>nonV(n-1)?

No, já dokazuji, že když lze vyjádřit (n) nezávislých vektorů lin. kombinací (n-1) vektorů, tak lze také vyjádřit (n-1) nezávislých vektorů lin kombinací (n-2) vektorů.

Jestli je to V(n) nebo non V(n) je mi tak nějak jedno. Takže uvažujme, že je to V(n).

Ale ten spor potřebuji, protože já nakonec potřebuji využít toho, že když tedy nelze vyjádřit (n-1) nezávislých vektorů lin kombinací (n-2) vektorů, tak nelze ani vyjádřit (n) nezávislých vektorů lin. kombinací (n-1) vektorů.

Takže ve tvé řeči - když dokážu, že z V(n) plyne V(n-1), tak to zároveň znamená, že z non V(n-1) plyne non V(n). A pak už tedy stačí dokázat, že třeba V(1) neplatí, tedy že platí non V(1), a tím pádem platí i non V(n), tedy neplatí V(n).

#52 29. 11. 2024 09:38

check_drummer
Reputace:   106 

↑ MichalAld:
Takže běžná indukce by byla, že chceme dokázat nonv(1) a (pro všechna n)(nonV(n)=>nonV(n+1)). My však dokazujeme obměnu té poslední implikace, tedy ekvivalentní tvrzení (pro všechna n)(V(n+1)=>V(n)). A to stačí. To nonV(1) je počátek indukce. Ale klidně tomu můžeš říkat spor. :-) Všechno je to dáno tím, že namísto tvrzení nonV uvažuješ tvrzení V.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#53 01. 12. 2024 18:14

MichalAld
Moderátor

check_drummer napsal(a):

My však dokazujeme obměnu té poslední implikace, tedy ekvivalentní tvrzení (pro všechna n)(V(n+1)=>V(n)). A to stačí.

Já teda netuším, co je to ta "obměna". Co to vlastně je?

No a předně, jak tedy zní tvůj výrok V(n) ?

#54 01. 12. 2024 20:23

check_drummer
Reputace:   106 

↑ MichalAld:
Když mám implikace A=>B, tak obměna je nonB=>non A. Obě implikace jsou ekvivaletní.
Jak jsme se shodli výše, tak výrok V(n) je " (n) nezávislých vektorů lze vyjádřit jako lin. kombinací (n-1) vektorů". Já tak původně označobval jeho negaci, ale to už je jedno...

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#55 02. 12. 2024 16:23

MichalAld
Moderátor

↑ check_drummer:
Aha, tak to je pak jasné.

Zápatí