Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
váhal jsem, zda toto téma patří do logiky nebo sem, ale asi nakonec sem.
Jde mi o to, jak vypadá struktura limitních ordinálů - zda ke každému limitnímu ordinálu existuje nějaký limitní ordinál, který mu přímo předchází - a nebo že může existovat limitní ordinál x takový, že ať vyeberme jakýkoliv menší limitní orinál y (tj. y<x), že vždy existuje limitní ordinál z, že y<z<x. Pokud takový ordinál x může existovat, tak by byl "limitně limitní" a vznikala by celá hierarchie limitních ordinálů, atd.
Celé se mi to jeví tak, že tedy i ty limitní ordinály lze nějak uspořádat a mají taky nějakou "limitu", podobně jako "běžné" prvky mají jako limitu limitní ordinál.
Jak jsem psal jinde, nejspíš to souvisí s pojmem "kofinalita". A skoro bych řekl, že pokud je kofinalita >
Existuje nějaký ordinál s kofinalitou >
Nejspíš je na všechny otázky odpověď ano.
povedal by som, ze limitne ordinaly ku ktorym existuje tebou popisany limitny predchodca su vsetky tvaru
Stránky: 1