Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2024 10:31 — Editoval check_drummer (22. 11. 2024 19:05)

check_drummer
Reputace:   106 

Limitní předchůdce limitního ordinálu (teorie množin)

Ahoj,
váhal jsem, zda toto téma patří do logiky nebo sem, ale asi nakonec sem.

Jde mi o to, jak vypadá struktura limitních ordinálů - zda ke každému limitnímu ordinálu existuje nějaký limitní ordinál, který mu přímo předchází - a nebo že může existovat limitní ordinál x takový, že ať vyeberme jakýkoliv menší limitní orinál y (tj. y<x), že vždy existuje limitní ordinál z, že y<z<x. Pokud takový ordinál x může existovat, tak by byl "limitně limitní" a vznikala by celá hierarchie limitních ordinálů, atd.

Celé se mi to jeví tak, že tedy i ty limitní ordinály lze nějak uspořádat a mají taky nějakou "limitu", podobně jako "běžné" prvky mají jako limitu limitní ordinál.

Jak jsem psal jinde, nejspíš to souvisí s pojmem "kofinalita". A skoro bych řekl, že pokud je kofinalita > ω, že přesně toto nastane.

Existuje nějaký ordinál s kofinalitou > ω? A s libovolně velkou kofinalitou? A existuje takovýto ordinál, který je <= kontinuum?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#2 25. 11. 2024 18:16

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Limitní předchůdce limitního ordinálu (teorie množin)

Nejspíš je na všechny otázky odpověď ano.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 07. 12. 2024 03:24 — Editoval Brano (07. 12. 2024 03:44)

Brano
Reputace:   232 

Re: Limitní předchůdce limitního ordinálu (teorie množin)

ω2 je limitny ordinal ktory nema "limitneho predchodcu" - mensie limitne ordinaly su ωn pre n<ω pricom stale cof(ω2)=ω

cof(ω1)=ω1

povedal by som, ze limitne ordinaly ku ktorym existuje tebou popisany limitny predchodca su vsetky tvaru α+ω

Zápatí