Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den při dnešním procvičování jsem se setkal s další rovnicí se kterou si nevím rady :( tak tady žádám o radu je to:
[mathjax]\sin x × \cos 2x +1 = 0[/mathjax] zatím mi při řešení vycházela jakási kubická rovnice se kterou neumím naložit
,budu vděčný za všechny nápady vedoucí ke správnému řešení
↑ Noobdoge:
Ahoj,
mně taky vychází kubická rovnice, ale já ji vyřešit umím :-)
Napiš, jaká ti vyšla, jestli ji máš správně. Pak bych tě na řešení navedl. Není to úplně jednoduché. Chce to trochu fištróna a počtářských zkušeností :-)
PS: kolegy na fóru určitě napadne úplně jiné a naprosto jednoduché řešení. Ale prosím, aby ho prozatím neprozrazovali. Ona se ta kubická rovnice řeší docela dobře, když jeden její kořen znáte předem :-)
↑ Eratosthenes: rozepsal jsem si pomocí vzorců cos2x takze vzniklo: [mathjax]\sin x × (\cos ²x - \sin ²x)+1=0[/mathjax] po roznasobení jsem jeste prepsal clen [mathjax]\cos ²x[/mathjax] na [mathjax](1-\sin ²x)[/mathjax] po následném roznásobení a sečtení vzniklo [mathjax]-2\sin ³x+\sin x+1=0[/mathjax] tady jsem zvolil substituci [mathjax]t=\sin x[/mathjax] a měl jsem kubickou rovnici se kterou dál nevím co dál, tedy: [mathjax]t -2t³=-1[/mathjax] Máte nějaký trik nebo nějakou metodu "zkusmo" jak to vyřešit, děkuju předem za odpověď.
↑ check_drummer:↑ Noobdoge:
V popzdních nočních hodinách jsem si nevšiml, že je to zadáno podruhé. Na dotaz z duplicitního zadání
Existuje nějaká jiná elegantnější cesta jak obejít kubickou rovnici ?
odpovídám - existuje a řešení se dá určit (téměř) zpaměti. Ale řešení té kubické rovnice je aspoň podle mě docela zajímavé :-)
↑ Eratosthenes:
Rovnice je OK, takže
Stačí, anebo mám jít ještě o krok dál?
↑ Eratosthenes: Moc děkuji už jsem se dostal k výsledku, ale pořád se mi to zdá moc "pracné" nešlo by na začatku udělat něco jako vydělit [mathjax]\sin x[/mathjax] aby se celá rce zjednodušila
↑ Noobdoge:
Takže úplně jednoduše:
[mathjax]\huge \sin x\cos 2 x=-1[/mathjax]
Zamysli se, jakých hodnot může nebývat ten sinus a ten kosinus a kdy ten součin nalevo může být mínis jedna (třeba si nakresli ty dva grafy do jednoho obrázku :-)
Kazda funkce muze mit bud -1 nebo 1 ale kazda pouze jedno to znamena ze kdyz [mathjax]\sin x =1[/mathjax] tak [mathjax]x= \pi /2[/mathjax] a [mathjax]\cos 2x = \pi /2[/mathjax] kdyz je to obracene [mathjax]\sin x=-1[/mathjax] tak [mathjax]x=3\pi /2[/mathjax] a [mathjax]k\pi [/mathjax] co je tedy spravne jestli vubec neco a jak se v tom mam vyznat
↑ Noobdoge:
[mathjax]\huge \sin x\cos 2 x=-1[/mathjax]
Takže buď
a)
[mathjax]\huge \sin x =-1[/mathjax] a současně [mathjax]\huge \cos 2 x=1[/mathjax]
a je potřeba najít společné řešení těchto dvou rovnic
anebo
b)
[mathjax]\huge \sin x = 1[/mathjax] a současně [mathjax]\huge \cos 2 x=-1[/mathjax]
a je potřeba najít společné řešení těchto dvou rovnic.
Nic jiného tu rovnici neřeší. Takže buď budeš počítat, anebo si nakreslíš obrázek. Z obrázku je to vidět hned.
↑ Noobdoge:
Na střední škole všechno.
Jinak je velmi zajímavé, že z té kubické rovnice "vypadnou" rovnice dvě
Středoškolské řešení dá ta první závorka. Ta červená kvadratická rovnice pro sinus nemá reálné řešení, ale bereme-li sinus jako funkci komplexní proměnné, dostaneme další čtyři kořeny (ale jsou tedy dost hnusné :-)
Úloha moc pěkná.
↑ Eratosthenes:
Ne tak pardon - ta druhá rovnice má mezi sin a cos operaci plus a tady je krát, takže se chci zeptat, zda opravdu v jednom případě je plus a ve druhém krát.
↑ check_drummer: původně to mělo být s tím krát i u toho příspěvku kde je plus, ale mojí neschopností vzniklo + a tento zmatek a bohužel jsem si toho nevšiml dokud to šlo upravit tak jsem založil téma kde jsem napsal krát, no prostě jsem to dal jinýho hrníčku :)