Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tak pro zájemce tady mám zase pár triviálních ovšem pro mě nevyřešitelných oříšků... Sama nerozumím kvadratické funkci, takže od někoho z Vás potřebuji opravdu detailní i slovně popsaný postup, protože vůbec nevím, kde začít řešit, jak to řešit a tak.. prostě tahle funkce je pro mě už rok jednou velkou neznámou o žádné známé.. Děkuji za pomoc.
↑ halogan:
všechny ty tři příklady..
najít průsečíky vrchol a sestrojit graf....
↑ halogan:
s oběma xD i s osou x a aji s osou y. Jako vypočítaný je mám, ale nevim jak k tomu básník došel, o to mi jde.. polopaticky vysvětlit, jak to mám vypočítat.
s osou y len dosadíš nulu za x to hádam vieš a s osou x riešiš rovnicu napríklad prvý príklad je
v druhom prípade nulovými bodmi a rozdelením na intervaly dostaneme bežné kvadratické rovnice ktoré vyriešime postupom vyššie plus pozeráme na podmienky nakoniec vyjdu dva priesečníky
a
tretiu funkciu najprv delíme polynómy vyjde pekne
riešime ako predtým vyjde
a
↑ jarrro:
Zdravím,
dotaz - pro 3. zadání máme něco povídat o definičním oboru (v bodě x=-1/4)?
má se nějak komentovat? limita zleva, zprava rozumím, ale takto v rovině SŠ?
Děkuji.
↑ jelena:v bode x=-1/4 tá posledná funkcia nie je definovaná nespomenul som to ani limitu lebo dotaz bol na priesečníky
editoval som prvý príklad mal som tam absolútny člen -2 miesto -1/2
↑ Nolaki:
Zdravím,
samozřejmě pro střední školy a také snad normální, že v průběhu SŠ se připravuje na VŠ - a učebnice paní Petákové je pro tento účel opravdu vhodná.
Zde je sbírka v elektronické podobě - stačí tedy jen odkaz, který problém řešiš - děkuji Marianovi :-)
Bohužel, sbírka příkladu nemá ani teorii, ani vzory řešení, tak by bylo dobré doplnit vhodnou knihou - viz odkazy ve stejném tématu, jako odkaz na Petákovou nebo někdo z kolegů doplní.
Moje reakce se vztahovala jen k tomu, že v 3. zadání kolega ↑ jarrro: upravoval výraz, ale neměl poznámku k podmínce úpravy, už je to doplněno - na grafu pro x=-1/4 má být "prazdné kolečko", funkce zde není definovana, určitě je to postačující bez dalšího komentáře o limitách.
Pro pořádek - v zadání 1. je chyba v přepisu absolutní člen má být (-7/2).
Hodně zdaru.
Edit - chyběl minus u absolutního členu pro zadání 1.
↑ Nolaki:
Zdravím,
učebnice je hezká a systematická - od jednoduchého ke složitému.
Určitě by se někdo našel, ale úkazky, být názorná, nebude mít dostatečný efekt. Myslím, že jarrro
napsal dostatečně podrobně, co a jak - pokud něco není úplně jasné, je potřeba se zeptat konkrétně - co umiš sama a co je nutné vysvětlit.
Navrhnu takový postup: Ty se podíváš na materiály sem a zkusíš napsat, jak třeba budeš řešit něco jednoduššího:
1)
nebo 8)
to je ze zadání 54 - co z toho je bez problému?
Budeme hledat průsečíky dle doporučení kolegy ↑ jarrro: a pokusíme se vytvořit vrcholový tvar kvadratické funkce, ze které se nám bude dobře kreslit graf.
Pak se posuneme k Tvému zadání - s tím, že postupně budeš psat, co už jde a co nejde. Momentálně mi odpadlo cvičení v reálu a kolegové se zapoji určitě také, děkuji :-)
Ale, samozřejmě, to je jen návrh.
Smím se zeptat - to je nějaká zkouška (nástavba?) nebo reparát?
↑ Nolaki:
No, tak zkusila jsem pracovat na té první rovnici... Podle toho návodu jak spočítat vrchol jsem se dopracovala k výsledku V= ( -2 ; -1) . Potom jsem zkoušela přijít na průsečíky, tam kde jsem za x dosadila nulu mi vyšlo, že y= 3 , ale nejsem schopná vyřešit kvadratickou rovnici, kdy 0 = x na 2 + 4x + 3 ...
↑ Nolaki:
Tak v tomto případě opravdu začni tam, kde už není jasné, ale jednodušší zadání.
A postupně - minuly rok už se s nami reparovalo a úspěšně, věřím, že i tento rok bude v pořádku, a to už ani nemluvím o spoustě zadání z Petákové propočtených k maturitam, můžeš něco pohledat.
Pro každé zadání, co budeš řešit, si založ samostatné téma, pokud už budeš mít jasno, jak dopadne graf, tak si ho nech vykreslit tady:
http://user.mendelu.cz/marik/maw/index. … ;form=graf nebo http://www.wolframalpha.com/ (do okna napíš plot: a své zadání funkce (priklad) a sem umístí jen odkaz a sdělení, zda je to jasné.
Přes den doufám, že se zapojí někdo z ochotných kolegů, já až tak věčer a víkendy.
Tak zační, hodně zdaru :-)
Zadání, co řešíš:
http://www.matweb.cz/kvadraticke-rovnice - potřebuješ část "rovnice se všim všude" a počítej
, jake mas a, b, c?
potom
OK?