Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevedel by mi prosím niekto vysvetliť túto úlohu? Opakujem si témy k maturite a tu som sa zasekla:
Ukážte, že pravidlo pre negáciu ekvivalencie vyplýva z ekvivalencie A⇔ B ≡(A⇒B)∧(B⇒A)
Nerozumiem zadaniu a ani myšlienke príkladu. Pochopila som len, že treba nejako znegovať ekvivalenciu (asi De Morganove vzťahy) a z toho to vyjadriť.
Nie som si tým však vôbec istá, za pomoc budem vďačná.

↑ Matikarka:
Aby byla ekvivalence (což je implikace v obou směrech) , musí mít oba výroky stejnou pravdivostní hodnotu.
Pokud mají různou pravdivostní hodnotu, je ekvivalence nepravdivá.
non(A <=> B) = (non A & B) nebo (A & non B)
negace implikace je: non(A =>B) = A & non B)
↑ Matikarka:
Ahoj,
odkud to probůh máš?? Zadání je zmatečné a vůbec se nedivím, že mu nerozumíš. Slovo "ekvivalence" má v matematice několik významů a v tomto zadání jsou dva jeho významy smotané dohromady.
>> Ukážte, že pravidlo pre negáciu ekvivalencie vyplýva z ekvivalencie A ⇔ B ≡(A⇒B)∧(B⇒A)
Ta červená ekvivalence je logická spojka v nějakém složeném výroku a ta zelená ekvivalence znamená, že složený výrok nalevo od těch tří čárek tvrdí totéž, co ten napravo.
Ty máš prostě
1) vzít výrok A ⇔ B a znegovat ho.
2) vzít výrok (A⇒B)∧(B⇒A) a znegovat ho.
3) sestrojit tabulku pravdivostních hodnot negace 1) a negace 2) a zjistit, že vyšla stejně.
Aspoň tak jsem to pochopil já. Ale ruku do ohně za to, že jsem to pochopil správně, bych asi nedal.
↑ Eratosthenes:
ďakujem
najväčší problém bolo asi pochopiť samotné zadanie. nevedela som o viacerých významoch slova ekvivalencia a vôbec mi zadanie nedávalo zmysel
↑ Eratosthenes:
Ovšem definici té zelené ekvivalence může být možné formulovat pomocí té červené tak, že výsledný výrok je tautologie.
check_drummer napsal(a):
↑ Eratosthenes:
Ovšem definici té zelené ekvivalence může být možné formulovat pomocí té červené tak, že výsledný výrok je tautologie.
Jasně, ale tak, jak je to napsáno, jsou ta červená a zelená ekvivalence dvě rozdílné věci. Toto [mathjax]\Leftrightarrow [/mathjax] je logická spojka "právě tehdy, když" a toto ≡ je relace ekvivalence na množině nějakých výroků, která tu množinu rozloží na třidy výroků se stejným pravdivostním ohodnocením. To, že je lze zaměnit, to je důsledek pravidel odvozování v nějakém logickém systému (konkrétně je to důsledek pravidla zavedení implikace a odnětí implikace, což jsou dvě odvozovací pravidla systému přirozené dedukce).
S tím se člověk nesetká, ani když studuje odbornou matematiku (pokud tedy tou odborností není zrovna právě logika), takže pochybuju, že by to takto někdo pitval na SŠ. A v žádném případě to nelze takto patlat dohromady v jedné stručné větičce.
↑ Eratosthenes:
Ano, matoucí to je každopádně.