Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přemýšlel jsem (resp. v jedné konkrétní situaci potřebuji), zda by šlo rovnost
[mathjax2]\arccos x=3\cdot \arccos y[/mathjax2]
převést na nějaký mnohočlen bez proměnných v nějaké (nejen cyklometrické) funkci, tedy [mathjax]P(x,y)=0[/mathjax] (případně by mohl být celý mnohočlen uvnitř nějaké funkce, to by nevadilo). Zkusil jsem to přes vyjádření arkuskosinu pomocí komplexního logaritmu, ale zatím se nedaří, přitom mám důvod se domnívat, že to jde...
Tohle?
[mathjax]4\,y^3-3\,y-x[/mathjax]
↑ surovec:
Ahoj, [mathjax] \cos(n\alpha) [/mathjax] jde vyjadrit pomoci Cebysevova polynomu prvniho druhu:
[mathjax] \cos(3\alpha) = T_3(\cos\alpha) = 4\cos^3\alpha - 3\cos\alpha [/mathjax]
↑ laszky:
Hm, zajímavé... Ale dnes už mi to nemyslí, abych si (jinak všeobecně známý) vzorec pro [mathjax]\cos(3\alpha)[/mathjax] dal do souvislosti s těmi arkuskosiny... Ještě někdy během pár dnů zkonzultuji, v čem je problém při odvození přes komplexní logartimus.
Edit: Aha, už mi to docvaklo. ;-)
Tady je ten problémek (arccos nahradím komplexním logaritmem):
[mathjax]\frac{\pi}{2}+\mathrm{i}\ln\left(\sqrt{1-x^2}+\mathrm{i}x\right)=\frac{3\pi}{2}+3\mathrm{i}\ln\left(\sqrt{1-y^2}+\mathrm{i}y\right)[/mathjax]
[mathjax]3\ln\left(\sqrt{1-y^2}+\mathrm{i}y\right)-\ln\left(\sqrt{1-x^2}+\mathrm{i}x\right)-\pi\mathrm{i}=0[/mathjax]
No a teď, když z toho udělám tohle
[mathjax]\ln\left(\left(\sqrt{1-y^2}+\mathrm{i}y\right)^3\right)-\ln\left(\sqrt{1-x^2}+\mathrm{i}x\right)-\pi\mathrm{i}=0[/mathjax],
tak při dosazení nějaké hodnoty vychází jiný výsledek, přitom ten logaritmický vzorec by měl platit...
Takže v čem je chyba?
↑ surovec:
Ahoj, ja zkusil dosadit [mathjax] x=\cos\alpha,\ y=\cos\beta [/mathjax] a funguje to. Mozna bude problem v tom, jak pocitas ty komplexni logaritmy. Neni to mnohoznacna fukce? Takze by se ty logaritmy pak mohly lisit o [mathjax] 2k\pi i[/mathjax].
↑ surovec:
nevím, jaký arccos jak nahrazovals, ale ten vzoreček je
[mathjax]\arccos z =-i\cdot \ln (z\pm \sqrt{z^2-1})[/mathjax]
↑ Eratosthenes:
Ahoj, ale kdyz [mathjax] z[/mathjax] je realne a [mathjax] |z|<1 [/mathjax], pak
[mathjax]-i\cdot \ln (z\pm \sqrt{z^2-1})=-i\cdot \ln (z\pm i \sqrt{1-z^2}) = [/mathjax]
[mathjax]=-i\cdot \ln (-i(\mp \sqrt{1-z^2}+iz)) = -i\cdot \ln (-i)-i\cdot\ln(\mp \sqrt{1-z^2}+iz) = [/mathjax]
[mathjax] = i\cdot \frac{\pi}{2}i-i\cdot\ln(\mp \sqrt{1-z^2}+iz) = - \frac{\pi}{2}-i\cdot\ln(\mp \sqrt{1-z^2}+iz) [/mathjax]
Takze se mu to lisi jen o znamenko. A protoze je arccos na obou stranach rovnosti, znamenko se pokrati.
↑ laszky:
Hm, tak ti nevím. Dosazoval jsem to do Maple asi desetkrát a nikdy to nevyšlo. Ale jakmile jsi ty napsal, že tobě to vyšlo, tak najednou Maple vyhazuje stejné výsledky... Tomu se říká respekt...
P. S.: Pokud se ten vztah s logaritmy dotáhne do konce, tak z toho vyleze těch [mathjax]4y^3-3y-x[/mathjax].