Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zkoušela jsem řešit kvadratickou funkci tak, jak mi poradila jelena.
y= x^2 + 4x +3
Vrchol mi vyšel V= ( - 2 ; - 1 )
potom jsem za x dosadila 0 , vyšlo mi že y = 3
za y jsem dosadila 0, dostala jsem tím kvadratickou rovnici, kterou jsem řešila pomocí diskriminantu, kdy 16 - 4 * 1 * 3 = 4.
odmocnina z D byla 2
x 1;2 = -3 a - 1
A teď nevím co dělat dál.
↑ Nolaki:
Hezké :-) teď už jen nakreslit graf. Souřadnice xOy. Zakreslíme vrchol a jednotlivé průsečíky. Pokud máš Petákovou, tak se podivej do výsledku.
My se pak naučíme kreslit grafy pomocí úpravy na vrcholový tvar, ale zatím nám postačí, když budeme vědet, že grafem je parabola a co z průsečíků kam patři. OK?
Někdo z kolegů, nemáte zájem se zapojit?
↑ Nolaki:
průsečík s osou y je bod (0, 3) - na ose x je 0, na ose y je 3. To znamená, že bod je přímo na ose y ve výšce 3. Proto mu řekneme "průsečík s osou y" - to tam, kde graf se "průsekl" s osou y.
Průsečík s osou x - na ose x máme průsečíky takové, aby y bylo nulové, body musí ležet na ose jsou to (-3, 0) a (-1, 0).
Jen vrchol neleží na žádné ose, ale je ve 3. kvadrantu a má souřadnice (-2, -1)
Díváš se na obrázek z Petákové?
Rozumíme se?
↑ Nolaki:
Ano, kořeny kvadratické rovnice (pokud jsou) přesně odpovídají průsečíkům příslušné kvadratické funkce s osou x. Neboť zde funkce nabývá nulovou hodnotu.
vše OK.