Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poradíte mi lacný, jednoduchý, presný... experiment ako môžem zmerať rýchlosť svetla?
Třeba tento: Odkaz
Stačí k tomu laserové ukazovátko, jedno zrcadlo normální, jedno polopropustné a ozubené kolo.
Samozřejmě jsem nezkoušel. :-)
Asi by to šlo bez ozubeného kola. Laserové ukazovátko by bylo napojeno na zařízení, které by generovalo krátké impulzy.
↑ zvedavec123:
Absolutně přesného měření nelze dosáhnout. Nejdřív je potřeba aby sis stanovil co pro tebe znamená levné, jednoduché a (relativně) přesné. Pro každého to může znamenat něco jiného.
MichalAld napsal(a):
To je problém, dnes už rychlost světla nelze změřit. Její hodnota je zafixovaná.
Že je ta hodnota pevná, to se ví (přijmeme-li teorii relativity). Ale proč nejde změřit nebo asúpoň odhadnout? To přece musí jít ne? Třeba že je to víc než 100m/s. :-)
To platilo v době, kdy byl definovaný metr. Ale to už teď není, teď je délka metru odvozená z rychlosti světla. Takže v principu můžeme jen zjistit, že metr je jinak dlouhý, než nám tvrdí úřady.
No a nebo můžeme dělat, že o tom nevíme, o tom, že hodnoty fyzikálních konstant jsou dnes fixované.
↑ mák: ozubené koleso je na mňa zložité
↑ MichalAld: Meter je tak dlhý ako ho predávajú v obchode. Kvôli zmene rýchlosti svetla ho meniť nebudú. Takže netrep ako vždy.
↑ check_drummer: Stačí mi chyba merania desiatky percent. Dokonca mi stačí rýchlosť svetla v optickom vlákne.
No teda...aj tak sa dá 🙂
https://youtu.be/GH5W6xEeY5U?si=LeLv_dck7ME9Tp5W
Jenže to není přímé měření, to měříme vlnovou délku. Abychom se dobrali rychlosti světla, musíme předpokládat, že se světlo řídí vlnovou rovnicí, což není úplně triviální předpoklad. Navíc měříme fázovou rychlost vln, a ta nám může za jistých, ale celkem běžných podmínek v pohodě vyjít nadsvětelná. Potřebovali bychom měřit grupovou rychlost, to je ta co přenáší informace.